40 procent van alle gevallen van kanker kan door voeding en leefstijl worden voorkomen!

Als onderdeel van het wereldwijde World Cancer Research Fund netwerk, zet het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) zich al meer dan 25 jaar in voor het verkleinen van de kans op kanker. WKOF financiert onderzoek op het gebied van voeding, leefstijl en kanker.  Wetenschappelijke kennis wordt vertaald naar toegankelijke gezondheidsvoorlichting en wordt tevens ingezet voor het beïnvloeden van beleid. Het Wereld Kanker Fonds wil dat minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt.

Volgens schattingen van experts kan ongeveer 40 procent van alle gevallen van kanker door middel van voeding en leefstijl voorkomen worden. Dat zijn meer dan 44.000 mensen per jaar in Nederland. Gezonder eten, meer bewegen en een gezond gewicht behouden zijn – naast niet roken of daarmee stoppen – het belangrijkste wat je kan doen om de kans op kanker te verkleinen.

Kanker en leefstijl onderzoek

Naast de preventie van kanker zet het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zich ook in voor meer kennis over de rol van voeding en leefstijl tijdens en na kanker. De ziekte zelf en/of de behandeling kunnen gedurende lange tijd of zelfs voor altijd diepe sporen achterlaten. Denk aan ernstige vermoeidheid, smaakverandering of moeite met eten. Na de diagnose kanker zijn mensen vaak op zoek naar wat zij zelf kunnen doen om de kans op de terugkeer van kanker te verkleinen. Betrouwbare en begrijpelijke informatie hierover is dan essentieel.

Wetenschappelijke basis

In 2018 is het Third Expert Report gepubliceerd met daarin de laatste stand van de wetenschap over de relatie tussen voeding, leefstijl en kanker. Dit rapport is het resultaat van 10 jaar lang onderzoek naar 17 van de meest voorkomende kankersoorten en 51 miljoen mensen. Op basis van dit grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker heeft een panel van internationale wetenschappers 10 aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker opgesteld. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar het opvolgen van deze aanbevelingen geeft de beste kans op een toekomst zonder kanker.

Van onderzoek naar de praktijk

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ontwikkelt verschillende voorlichtingsmaterialen om de kennis uit onderzoek in de praktijk te brengen. Zo heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een voorlichtingsmodel ontwikkeld, waarin aan de hand van stoplichtkleuren mensen makkelijk kunnen zien wat wel of niet past in een gezonde leefstijl. Daarnaast hebben ze diverse gratis publicaties, online nieuwsbrieven, de website wkof.nl en social media kanalen. Zo helpt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds mensen om in hun dagelijks leven gezonde keuzes te maken in hun voeding en leefstijl en zo sterker te staan tegen kanker.

Met de speciale website Voedingenkankerinfo.nl biedt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een betrouwbare plek waar mensen terecht kunnen met vragen over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding na de behandeling van kanker. Hier vinden (ex-)patiënten, naasten en zorgprofessionals antwoord op ruim 200 vragen op basis van wetenschappelijk onderzoek en de praktijkervaring van experts.

Kom langs in de online stand!

Tijdens het Arts & Leefstijl congres zal het Wereld Kanker Onderzoek Fonds van maandag t/m vrijdag aanwezig zijn in hun online stand. Hier kun je al je vragen over voeding, leefstijl en kanker stellen in de chat. Maak ook kennis met alle materialen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, gemaakt voor zowel jou als zorgprofessional als voor (ex-)patiënten. Vergeet niet om je digitale visitekaartje uit te wisselen; het Wereld Kanker Onderzoek Fonds komt graag met je in contact! Bekijk het filmpje op de bedrijfspagina van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om in de notendop te zien wat ze doen en wat ze jou te bieden hebben.