Scholingen

De kans is groot dat de hang van artsen naar medicijnen voortkomt uit de opleiding. De meeste studenten geneeskunde krijgen tijdens hun zesjarige opleiding nog niet eens één week les over voeding en leefstijl. Dat is gemiddeld minder dan één procent van de hele opleiding. Terwijl ze toch echt ‘genees’-kunde studeren en niet medicijnen. Er is dus nog een wereld te winnen.

 

Wil jij jouw kennis en vaardigheden op het gebied van voeding- en leefstijlinterventies verbeteren? De Vereniging Arts en Leefstijl organiseert diverse nascholingen voor zorgprofessionals. Op aanvraag kunnen we ook scholingen op maat organiseren, bijvoorbeeld voor je zorggroep.

 

Op alle scholingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Wat deelnemers over onze scholingen zeggen

Over ‘Het Leefstijlgesprek’ gegeven door Iris de Vries:

“Heel leuk en interessant webinar. Het Leefstijlroer is een handig instrument om leefstijl met patiënten te bespreken op een effectieve, efficiënte en begrijpelijke manier. Het biedt (letterlijk en figuurlijk) handvatten om samen met de patiënt gestructureerd leefstijldoelen te stellen, te realiseren en bij te sturen. De webinar sloot goed aan bij de kennis en vaardigheden die ik al bezig, maar waarvan in de geneeskundeopleiding niet expliciet wordt gemaakt hoe ik ze kan inzetten ter verbetering van leefstijl bij patiënten. Hoewel er ook wat “open deuren” werden ingetrapt (althans voor mensen die al fanatiek bezig zijn met leefstijl), bijvoorbeeld over de relevantie van leefstijl, werd ervoor gezorgd dat de schijnbaar zo evidente maar  normaliter impliciete en chaotische kennis werd gerangschikt tot een gebruiksklaar recept voor een goed leefstijlconsult. Daartoe biedt het Leefstijlroer de juiste handvatten. Als student geneeskunde en straks als arts, ga ik het Leefstijlroer zeker benutten en dit kan eigenlijk bij alle specialismen. Vereniging Arts & Leefstijl bedankt voor dit webinar!”

Over ‘Antibiotica en Probiotica’ gegeven door Karen Koning:

“De webinar over het microbioom met de focus op antibiotica en probiotica was erg leuk een leerzaam met voldoende basisinformatie als ook verdiepende uitleg over de invloed van antibiotica op de microbiota. Het is geschikt voor verschillende opleidingsniveaus, ook al miste ik zelf als co-assistent nog een korte samenvatting over de samenstelling van het microbioom. Via chat en poll werd de webinar zo interactief mogelijk gehouden. Al met al dus een super leerzame webinar!”

“Interessant, innovatief en inspirerend. Deze lezing ging over de consequenties die een verstoring van het microbioom met zich meebrengt, zoals een verminderd immuunsysteem of diarree.  Metaforen werden gebruikt om een visuele representatie te geven van het probleem, dit maakte het innovatief en duidelijk. Het microbioom is als een vers gelegd grasveld in zijn volle bloei. Bij aantasting van het microbioom door bijvoorbeeld antibiotica zal dit grasveld aangetast worden. Natuurlijk zal het gras een manier vinden om weer terug te groeien, maar het zal nooit meer in de perfecte staat terugkomen. De lezing was als het zaadje voor gras, hoe meer zaadjes er gepland worden door voorlichting hoe beter patiënten geholpen kunnen worden om de consequenties van antibiotica te beperken. De lezing geeft meer inzicht in het belang van probiotica en prebiotica en de consequenties van antibiotica. Hierdoor werd antibiotica op een nieuwe wijze in het licht gezet dan gedurende de opleiding. Dit maakte de lezing innovatief en inspirerend. Nieuwe inzichten werden tevens bevestigt door middel van wetenschappelijk onderzoek. Op de universiteit staat wetenschappelijke literatuur centraal, dit maakte de lezing relevant en op academisch niveau. Ik kan deze kennis inzetten bij de behandeling van patiënten en preventief probiotica voorschrijven bij de antibiotica. Tevens worden we eraan herinnerd dat een antibioticakuur niet een lopende band medicijn mag worden. Naast de kennisvergaring kregen wij ook een aantal handige links mee waarin verschillende probiotica word vergelijken, waardoor de toepassing nog groter zal worden. Deze lezing heeft een zaadje gepland voor het behouden en herstellen van een gezond microbioom onder de populatie. Arts en Leefstijl bedankt voor dit webinar!”