Nieuws van onze partner Zorg van de Zaak: Digitalisering neemt toe, psychisch verzuim ook.

In een steeds maar groeiende digitale werkomgeving staat ons brein continu onder druk en staan we 24/7 bloot aan informatieprikkels. Mariska Davidse, teammanager en GZ-Psycholoog bij Skils, vertelt wat dit voor ons brein betekent en geeft tips voor herstel en breinvriendelijk werken.

Het belang van ‘Breinvriendelijk werken’

“We leven in een drukke maatschappij met allerlei prikkels. Het is bijvoorbeeld heel ‘normaal’ om steeds je telefoon te pakken, dat hebben mensen vaak niet eens meer door. Daarnaast zijn er de vele keuzes die we hebben, het combineren van werk met gezin, sociale leven, het 24/7 bereikbaar zijn etc. Dat alles maakt dat er veel prikkels zijn waar we iets mee ‘moeten’.“

Het altijd aanstaan creëert veel klachten, mentaal. Digitalisering neemt toe, het psychisch verzuim ook. Mariska denkt dat die twee ontwikkeling heel nauw met elkaar samenhangen.

We willen met ‘Breinvriendelijk Werken’ bewustwording creëren over het altijd aan staan en wat dit met ons doet. Om vervolgens daarin de juiste keuzes te maken voor meer te halen uit je eigen brein potentie.

Juist ook nu in deze tijden waarin Corona maakt dat we anders moeten werken vanwege onze veiligheid en die van anderen, is het van belang te kijken naar wat je eigen behoeftes zijn en hoe jij op een prettige manier werkt (zowel thuis, als blended, als op kantoor). Daarin spelen verschillende zaken een rol waaronder digitalisering, verbinding, sociaal gedrag en ontspanning.

Breinherstel

Afleiding is niet hetzelfde als herstel!

Wat doe jij voor echt breinherstel? Dat doe je bijvoorbeeld door even geen taak uit te voeren in je werkgeheugen, zodat het kan opruimen. Dat is helend voor je brein. Als je direct doorgaat van de ene taak, afspraak of gesprek in de andere, dat zit er nog een residu of ‘restje’ van die eerste taak in je brein. Daarmee kun je een stapeleffect in je brein creëren en verlies je informatie. Als je even een korte pauze tussen twee taken neemt, bijvoorbeeld door even rustig koffie te halen, dan kan je brein informatie verwerken en opslaan en kan het werkgeheugen fris weer aan de slag met een nieuwe opdracht. Daarnaast krijg je een minder onrustig gevoel en kun je beter overzicht houden.

Nu in tijden van Corona zien wij meer overbelasting bij mensen. Niet bij iedereen, sommige mensen gedijen goed bij het thuiswerken. Wat lastig kan zijn aan thuiswerken is dat de structureren wegvallen, alles door elkaar loopt, weinig scheiding is tussen werk en prive, er is geen lunchpauze meer met collega’s, geen rit naar huis einde dag etc. het aanpassen aan nieuwe tijden, het inbouwen van nieuwe structureren, het goed stroomlijnen van ict perikelen, het vergt veel van onze discipline en energie huishouding.

Veel mensen zijn 80% van de tijd aan het switchtasken (= het steeds wisselen tussen verschillende taken). Wellicht gebeurt dat thuis ook meer. Dat kan ervoor zorgen dat je minder goed in een diepe focus kunt komen. Die concentratie heb je nodig als je bijvoorbeeld een lastig stuk wilt schrijven. Als je de hele dag dingen door elkaar hebt gedaan en bent onderbroken, heb je voor elke taak meer tijd nodig dan als je dat met een fit en fris brein doet. Oftewel, je bent minder productief en effectief.

Als je weet hoe je met je brein om kunt gaan, hoe je taken zo kunt indelen dat dit past bij de werking van je brein, dan kun je jouw agenda ook zo indelen. Dan start je bijvoorbeeld je werkdag eerst met een taak die concentratie vraagt.

Hoe drukker je bent, hoe meer rust je moet nemen. Terwijl het omgekeerde vaak gebeurt. Bij drukte gaan we vaak harder werken. Om dan meer rust in te bouwen, voelt heel tegennatuurlijk, maar is wel wat we moeten leren. Juist dan!

Daarnaast is het belangrijk om je grenzen te bewaken. Als iemand binnenkomt en je bent bezig met een mailtje, geef dan aan dat je dit wil afmaken. Of als iemand druk op een deadline zet, dat je aan kunt geven dat het echt niet past en dat je het daar over kunt hebben. We zijn ongemerkt zo vaak tussendoor met andere dingen bezig. Het is enorm belangrijk om erop te letten hoe jij hiermee omgaat. Laat je je leiden door al die prikkels of neem je zelf de regie?

Zorg in ieder geval dat je regelmatig pauze neemt, en dan bedoel ik een pauze die echt zorgt voor breinherstel. Dat betekent daadwerkelijk even ontfocussen. Want afleiding is niet hetzelfde als herstel!

En zeker in deze tijden, zoek de verbinding met elkaar. Bel elkaar, spreek bepaalde tijden van de week af dat je elkaar even spreekt/beeld belt, koppel collega’s aan elkaar (als in buddy schap) want het even over andere zaken hebben, er ruimte voor inplannen maakt dat er meer ontspanning en werkplezier ontstaat en op verbinding gedijen wij goed.

Minder werkstress en meer werkplezier

Als je ruimte maakt voor breinherstel, ben je productiever en kun je gemakkelijker lastige klussen doen. Als je goed voor je brein zorgt, geeft dat meer rust in je werk en neemt werkplezier toe. Natuurlijk is werkplezier van nog meer dingen afhankelijk, maar breinvriendelijk werken maakt dat je niet ‘leeg van energie’ naar huis of je computer thuis dichtklapt gaat. En dan ga je ’s ochtends ook veel prettiger naar je werk toe of werk je prettiger thuis!”

Tips

Ter afsluiting nog een aantal tips die je zelf kan toepassen ofwel bespreekbaar kan maken met clienten. Wat bij mij zelf goed werkt is beweging tussendoor. Beweging maakt ook ruimte in het brein als het ware. Ik sport bijna dagelijks (nou hoeft dat niet voor iedereen te werken uiteraard) maar dat maakt dat ik gefocust blijft en mijn energie huishouding op peil houdt. Met daarnaast de pauzes (waaronder even niets doen / starten / met lage aandacht een wasje in de wasmachine gooien) en gezonde voeding. Van belang is of je bewust bent van hoe je met alle prikkels, om je heen en in jezelf, omgaat en wat je eraan doet om deze prikkels te verwerken zodat je uiteindelijk niet overbelast raakt en genoeg energie overhoudt om alle taken te doen, waar je concentratie bij nodig hebt, die je wilt doen. Dus bespreek dit vooral met elkaar en met jezelf. Neem daar bijvoorbeeld in mee wanneer stoor je elkaar wel/niet, wat heb je nodig van elkaar en maak daar afspraken over. Doe vaker een mindfulness oefening voor ontspanning en breinherstel tussendoor (zijn erg leuke apps voor ter ondersteuning). En let op hoe jij jouw dag indeelt zodat je ook voldoende hersteltijd hebt. En handel er ook naar! Tot slot bespreek het tijdig als je werkstress ervaart en vraag er als arts ook naar. Preventie zowel lichamelijk als geestelijk is altijd nog de beste manier en meest snelle manier om zaken voor te zijn.

Congreslezing

Artsen en professionals kunnen cliënten wijzen op deze manier van werken en helpen bij het bewustwordingsproces, maar ook hoe je dat praktisch handvatten kunt geven. Wil hier meer weten over weten? Bezoek dan tijdens het congres de sprekerssessie Breinvriendelijk werken op woensdagavond 23 september van 20.50 – 21.15 uur.

Zorg goed voor je brein!