Een korte terugblik op ‘De Week van Arts en Leefstijl’

De aftrap op maandag stond in het teken van ‘E-health’, met de sprekers Neils Chavannes, Mike Trenell en Miguide. Niet alleen leerden we wat we nu allemaal kunnen verwachten van de technologische ontwikkelingen binnen de zorg, maar ook wat er nog nodig is om bredere implementatie te bewerkstelligen.

Hoe preventie en leefstijl te financieren, kwam uitgebreid aan bod op dinsdagavond. Nico van Meeteren, Hanneke Molema en Iris de Vries lieten ieder in hun presentatie zien hoe belangrijk de omslag van zorg- naar gezondheidsdenken is. Stefan van Rooijen presenteerde het succesvolle Fit4Surgery.

Op woensdagavond stonden leefstijlinterventies in de schijnwerper. Erik Scherder wees op de noodzaak van bewegen, niet alleen voor conditie maar ook voor het  immuunsysteem en hersen gezondheid. Verder werd de GLI COOL gepresenteerd door Bertina van Dolder. Tot slot kregen wij praktische tips van Mariska Davidse om vriendelijker en relaxter voor onze geest te werken.

Kirsten Berk heeft de congresdeelnemers op de laatste congresavond ‘Voeding en Diabetes’ meegenomen in  de laatste ontwikkelingen in het onderzoek naar het populaire vasten! NAGF had een interactieve workshop over het onderwerp ‘groenten in de spreekkamer’.

Vrijdag werden interessante lezingen en rondetafelgesprekken met onder andere Douwe Atsma (LUMC), Marian Kaljouw (NZa) en Martijn van Beek (Voeding Leeft) live uitgezonden vanuit De KAS in Woerden. Hoogleraar farmacogenetica Ron van Schaik liet zien dat het afstemmen van medicatie op het persoonlijk DNA-profiel zorgt voor een effectiever behandeltraject, minder bijwerkingen, tevreden patiënten en lagere zorgkosten.

Het congres werd afgesloten door oncoloog en chirurg Eva Noorda en kankerpatiënt Paula Boshouwers. Zij deelde haar ervaringen over het positieve effect van bewegen, gezonde voeding en mindfulness op haar ziekte en benadrukt dat alle zorgprofessionals aandacht moeten hebben voor leefstijl in de spreekkamer.