Congres arts en leefstijl e-health

Over ons congres

Afgelopen maanden werd duidelijk dat wetenschap en praktijk het er over eens zijn dat gezond eten, voldoende bewegen, stoppen met roken en voldoende ontspanning de metabole gezondheid, de kwaliteit van leven en weerstand van mensen verhogen. We moeten met elkaar voorkomen dat chronische aandoeningen verder toenemen. Dan kunnen we ziektelast, zorgkosten en werkdruk voor zorgprofessionals wellicht keren. Maar, hoe kunnen we dat vormgeven? Hoe zorgen we voor een verbetering van de zorg rondom voeding en leefstijl? Wat is daarvoor nodig? Welke rol speelt technologie hierin?

 

Op het congres komen, onder andere, de volgende onderwerpen aan bod:

 • Hoe draagt leefstijlgeneeskunde bij aan duurzame gezondheid?
 • De rol van technologie: ‘personalised medicine’ en technologische innovaties
 • Transitie van precision medicine naar precision health: de rol van prediction en prevention
 • De verbinding van overheid, de zorgprofessional, financiële instellingen, commerciële aanbieders en burgers/patiënten in deze transitie
 • Bestaande regionale initiatieven en nationale en internationale innovaties.

 

In de ‘Week van Arts en Leefstijl’ zijn we op een spectaculaire, verrassende manier online met elkaar verbonden en zetten we samen leefstijl op de kaart: ‘Leefstijl in de nieuwe tijd’. Dat doen we met onze sprekers uit wetenschap en praktijk, exposanten op het gebied van leefstijl en deelnemers: zorgprofessionals, beleidsmakers, zorgverzekeraars en bedrijfsleven.

Van fysiek naar virtueel

Het wordt anders dan een fysiek congres, maar passend in deze tijd, waarin we de veiligheidsmaatregelen in acht moeten nemen en gewend zijn geraakt aan de vele mogelijkheden van het online werken! En zoals je van een fysiek event gewend bent, zorgen wij er tijdens ons virtueel congres ook voor dat je elkaar kunt ontmoeten via chats, netwerkcarrousels en ronde-tafel bijeenkomsten.

Programma

Thema-avonden

Van 21 – 24 september is er een avondprogramma (20.00 – 21.30 uur) waar we je informeren over leefstijl aan de hand van een bepaald thema. Zo beginnen we op maandag met het thema ‘E-health’. Je treft op ons online platform sprekers die je informeren over de laatste digitale ontwikkelingen op het gebied van leefstijlgeneeskunde. Je maakt kennis met bedrijven die in hun virtuele stand laten zien welke E-health-oplossingen er zijn.

De thema’s van de verschillende avondprogramma’s zijn:

Leefstijlprofessionals 2020

Uit de genomineerden zijn inmiddels 3 finalisten bekend. Met een korte video laten zij je binnenkort zien waarom zij in de finale zitten en vrijdag 25 september maken wij in de studio de ‘Leefstijlprofessional 2020’ bekend.

Hoofdprogramma

Op vrijdag 25 september vindt het hoofdprogramma plaats. Via een live stream kom je in de studio waar onze keynote speakers onder leiding van dagvoorzitter Joost Hoebink zorgen voor een enerverend event.

Voeding leeft logo

Het eerste jaarcongres was 9 jaar geleden een initiatief van Voeding Leeft

Sprekers hoofdprogramma 25 september

foto-joost2

Met een achtergrond als verslaggever voor NPO Radio 1 heeft Joost zich ontwikkeld tot een scherp vragensteller en energieke sfeerbouwer die zich thuis voelt bij elke
groep. Onafhankelijk en professioneel. Met ruim 100 bijeenkomsten per jaar was
Joost in 2017, 2018 én 2019 de meest geboekte dagvoorzitter van Nederland.

Joost Hoebink (dagvoorzitter)

carina-hilders

Carina Hilders is gynaecoloog en directeur Medische Zaken in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Als medisch specialist richt zij zich op het bevorderen van optimale medische zorg voor de patiënt door de medische inhoud te verbinden met bestuurlijke, organisatorische, en financiële thema’s. Bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam is Carina Hilders per 1 november 2014 benoemd als bijzonder hoogleraar ‘Medisch Management en Leiderschap’.

Carina Hilders

Foto Pim Assendelft-min (1)

Pim Assendelft is opgeleid als huisarts en hoogleraar Preventie in de Zorg bij het Radboud UMC Nijmegen. Hij was voorzitter van de werkgroep die recent het thema ‘Preventie’ verder uitwerkte na de ‘Woudschoten 2 conferentie’ van de huisartsen.

Pim Assendelft

douwe-atsma

Douwe Atsma is interventiecardioloog en geeft leiding aan het celtherapie-programma voor patiënten met chronische hartziekten in het LUMC. Hij is bestuurslid van het Nationaal eHealth Living Lab (NeLL), een non-profit kennisplatform voor implementatie van eHealth. Hij houdt zich tevens bezig met zorgvernieuwing in de praktijk: het introduceren van nieuwe (ICT)technieken voor patiëntenzorg en zelfmanagement.

Douwe Atsma

Vladan Ilic

Vladan Ilic is huisarts in Amsterdam en al jaren bezig met e-health. Zijn praktijk Westerdokters is een van de meest innovatieve huisartsenpraktijken van Nederland. Zijn motto is: technologie maakt humanere zorg mogelijk.

Vladan Ilic

Marian-Kaljouw

Marian Kaljouw heeft een rijke professionele en wetenschappelijke carrière in de zorg. Ze werkte als verpleegkundige, promoveerde op een proefschrift over ‘Behoeften van familieleden van intensive care-patiënten’ en was van 2005 tot 2012 bestuursvoorzitter van de beroepsvereniging V&VN. Ook was zij directeur van de Antoniusacademie van het St. Antonius ziekenhuis. Sinds 1 juni 2015 is zij voorzitter van de RvB van de Nederlandse Zorgautoriteit en sinds 1 juli 2018 voorzitter van het College sanering zorginstellingen (Csz).

Marian Kaljouw

michel

Michel van Schaik is directeur Gezondheidszorg Rabobank en onder andere voorzitter commissie Gezondheidszorg Nederlandse Vereniging van Banken, lid Raad van Toezicht bij De Ondernemende Huisarts (DOH), lid Raad van Toezicht Institute for Positive Health.

Michel van Schaik

Martijn van Beek

Martijn van Beek studeerde bedrijfseconomie aan de VU in Amsterdam en werkte vervolgens ruim 15 jaar in diverse commerciële managementfuncties in de voedingsindustrie voor beursgenoteerde multinationals. In 2011 richtte Martijn met een huisarts en een medisch fysioloog Voeding Leeft op.

Martijn van Beek

ron

Ron van Schaik is klinisch chemicus en buitengewoon hoogleraar Farmacogenetica aan het Erasmus MC.

Ron van Schaik

eva profielfoto juli 2020 buiten-min

Eva Noorda is chirurg-oncoloog in Zwolle met als specialisatie de behandeling van borstkanker, huidkanker en schildklieraandoeningen. Hiernaast zet ze zich in het ziekenhuis in voor optimale organisatie van de borstkankerzorg waarin patiënt gerapporteerde uitkomsten leidend zijn. Ze is hiernaast meditatietrainer en docent ‘Yoga en kanker’ bij YogaYou in Zwolle.

Eva Noorda

Foto Paula Boshouwers-min

Paula Boshouwers (1977) is opgeleid als jurist en is beroepsmatig werkzaam als zakelijk mediator. In 2009 werd bij haar borstkanker vastgesteld. Sinds 2018 leeft zij met de diagnose uitgezaaide borstkanker.

Paula Boshouwers

Inschrijving is nu gesloten. Wilt u nog deelnemen, neem dan contact op met ons via info@artsenleefstijl.nl

Praktische info

Accreditatie:

Accreditatie is geregeld bij:

 • ADAP, Diëtisten*
 • KNMG (ABAN), Artsen*
 • KABIZ, Leefstijlcoaches (BLCN)**
 • Keurmerk Fysiotherapie therapeutenregister**
 • Kwaliteitsregister Verloskundigen*
 • NVvPO, Praktijkondersteuners**
 • V&VN, Verpleegkundigen**

 

* 10 punten in totaal: 1,5 punt voor deelname per avondprogramma en 4 punten voor deelname aan het hoofdprogramma op vrijdag 25 september.

** 12 punten in totaal: 2 punten voor deelname per avondprogramma en 4 punten voor deelname aan het hoofdprogramma op vrijdag 25 september.

 

Toelichting:

 • Accreditatiepunten worden per programmaonderdeel toegekend: dus voor de 4 thema-avonden (21 – 24 sept.) én voor vrijdag 25 september krijg je punten.
 • Voor het verkrijgen van accreditatiepunten, is het van belang om het gehele programmaonderdeel live bij te wonen. Je aanwezigheid wordt geregistreerd via je persoonlijke in- en uitloggegevens.
 • Daarnaast is het verplicht om voor alle presentaties 1 of 2 pollvragen in te vullen en het evaluatieformulier dat na afloop wordt toegestuurd.

 

Accreditatie is in aanvraag bij:

 • AVIG
 • OA, Openbaar Apothekers

 

Het is mogelijk om een certificaat aan te vragen indien er voor jouw beroepsgroep geen accreditatie is.

Kosten:

Niet-leden:                     €299

Leden:                             €199

Studenten (HBO/WO): €99 (let op: beperkt aantal beschikbaar!)

 

Annulering:

Hier vind je onze algemene voorwaarden.

 

Het 9de Jaarcongres Vereniging Arts en Leefstijl is mede mogelijk gemaakt door:

HealthHolland sponsor congres Arts en Leefstijl
Prelum sponsor congres arts en leefstijl
Zorg van de Zaak partner congres Arts en Leefstijl
Rabobank congrespartner
Keer diabetes om