E-health thema avond

Programma E-health – maandagavond 21 september

Tijdens de thema-avonden kun je twee keer een lezing volgen. De lezingen die je niet ‘live’ kunt bijwonen, zijn de volgende dag via ons online platform beschikbaar om te bekijken. Ook wanneer je helemaal niet live aanwezig kunt zijn, kun je de lezingen achteraf terugkijken op een moment dat het jou uitkomt. Zo hoef je helemaal niets te missen.

20.00 – 20.10 uur Opening door staatssecretaris Paul Blokhuis en Joost Hoebink
20.10 – 20.35 uur Mobiele leefstijlgeneeskunde Arjen Huizinga & Bart Brandenburg (MiGuide)
20.10 – 20.35 uur Evidence based E-Health Niels Chavannes (LUMC)
20.35 – 20.50 uur PAUZE: netwerkcarrousel, bezoek exposanten
20.50 – 21.15 uur Technology revolution: hype or hope Mike Trenell (Newcastle University)
20.50 – 21.15 uur Leefstijl als preferent medicijn Karine van ‘t Land en Marieke Meyer (Menzis)
20.50 – 21.15 uur Citizen’s Science Gaston Remmers (Stichting Mijn Data Onze Gezondheid)
21.15 – 21.30 uur Netwerkcarrousel, bezoek exposanten

 

Lezingen

Evidence based eHealth door Niels Chavannes

Niels Chavannes is hoogleraar Huisartsgeneeskunde en eHealth Applications in Disease Management bij het LUMC. Naast zijn hoogleeraarschap is hij oprichter van het National eHealth Living Lab (NeLL). Niels zet zich samen met zijn team dagelijks in om de zorg slimmer en prettiger te organiseren, met als doel onze kwalitatieve zorg ook in de toekomst voor iedereen betaalbaar, bereikbaar en uitvoerbaar te houden. Digitale zorgtoepassingen (eHealth) spelen hierbij een cruciale rol. Maar eHealth wordt pas écht een succesvolle factor als dit volledig geadopteerd, geïmplementeerd en geïntegreerd wordt in bestaande zorgprocessen en structuren. Om daartoe te komen moeten we weten wat werkt en wat niet werkt. Of zoals Niels zegt: ‘evidence based eHealth’ Tijdens deze sessie deelt Niels zijn visie op de zorg  en neemt hij je mee in hoe NeLL een bijdrage levert aan de zorg van morgen.

Mobiele leefstijlgeneeskunde, hoe werkt dat? door Arjen Huizinga en Bart Brandenburg

Arjen Huizinga is directeur, en Bart Brandenburg is ‘het medische geweten’ van ‘MiGuide’. MiGuide is opgericht met als missie om leven met diabetes beter te maken. Samen geven zij de lezing: “Mobiele leefstijlgeneeskunde, hoe werkt dat?”. Arjen Huizinga en Bart Brandenburg ontwikkelden de app ‘MiGuide’ voor patiënten met diabetes. De app coacht naar een gezonde leefstijl waarbij verschillende aspecten van een gezonde leefstijl aan bod komen. Het is een digitaal verlengstuk van de ketenzorg van de huisarts. Zo wordt de patiënt persoonlijk én door de praktijk gecoacht naar een betere leefstijl. Arjen heeft veel ervaring met digitalisering en hoe je patiëntgerichte proposities maakt. Bart (voorheen huisarts) houdt hij zich vooral bezig met zorginnovatie, met eigen regie en positieve gezondheid als rode draad. In deze lezing worden geleerde lessen en openstaande vragen uit de ontwikkeling en implementatie van de MiGuide-app gedeeld.

Technology revolution: hype or hope door Mike Trenell

Mike Trenell is a clinical scientist with a specialist interest in healthcare innovation, strategy and digital health. Improving health is his personal passion and that means treading the tightrope between being an innovator and helping the adoption of innovation in the UK and beyond. He is the director of the UK National Institute for Health Research Innovation Observatory.

Leefstijl als preferent medicijn? Over SamenGezond & Changing Health door Karine van ’t Land en Marieke Meyer

Karine van ’t Land is arts-onderzoeker aan de afdeling Sociale Geneeskunde van het Amsterdam UMC, locatie AMC. Zij is van daaruit verbonden aan de afdeling Bestuurszaken & Strategie van Menzis, waar zij adviseert over de strategie met betrekking tot preventie en gezondheidsbevordering. Marieke Meyer is diëtist, gezondheidswetenschapper en specialist preventieve interventies bij SamenGezond, het online gezondheidsprogramma van Menzis. Hoewel leefstijl gerelateerde aandoeningen steeds vaker voorkomen blijft inzet  van preventie vergeleken met curatieve zorg vrij beperkt: slechts 1 à 3 % van de zorguitgaven betreft preventie. In deze deelsessie gaan Karine en Marieke met de deelnemers in gesprek over SamenGezond en Changing Health. SamenGezond (een initiatief van Menzis) is een laagdrempelig gratis gezondheidsprogramma voor iedereen. Het programma coacht ruim 400.000 deelnemers op het gebied van bewegen, gezonde voeding, balans, rust, goed slapen en mentaal welbevinden. Het programma zet – met succes – psychologie in voor blijvende gedragsverandering. Changing Health is een Engels leefstijlprogramma dat mensen met een risico op diabetes type 2 gezonder wil maken door online en persoonlijke coaching. Samen met Menzis maakt Changing Health de overstap naar ons land. Het programma is bewezen effectief. Deelnemers vallen af, hebben meer energie en leven gezonder.

Citizen’s Science door Gaston Remmers

Gaston RemmersGaston Remmers is zelf patiënt, directeur van Stichting Mijn Data Onze Gezondheid en mede-oprichter van Platform Patient en Voeding. Hij is expert in Citizen Science, of wel burgerwetenschap. Onderzoek vindt niet alleen plaats op universiteiten, maar ook bij en door mensen thuis. Bij uitstek rondom gezondheid zijn patiënten actief en is citizen science een belangrijke pilaar van de leefstijlgeneeskunde, nu en in de toekomst. Steeds meer patiënten delen hun ervaringen en (zelfgemeten) data. In zijn lezing legt Gaston uit op welke manier n=1 ervaringen mee gaan wegen in de wetenschap.