Financiering en Beleid

Programma Financiering & Beleid – dinsdagavond 22 september

Tijdens de thema-avonden kun je twee keer een lezing volgen. De lezingen die je niet ‘live’ kunt bijwonen, zijn de volgende dag via ons online platform beschikbaar om te bekijken. Ook wanneer je helemaal niet live aanwezig kunt zijn, kun je de lezingen achteraf terugkijken op een moment dat het jou uitkomt. Zo hoef je helemaal niets te missen.

20.00 – 20.10 uur Opening door Iris de Vries en Joost Hoebink
20.10 – 20.35 uur Van ZORG naar GROZ Nico van Meeteren (Topsector Life Sciences and Health)
20.10 – 20.35 uur Apotheek van de toekomst en Benu Rogier Larik (BENU apotheken)
20.35 – 20.50 uur PAUZE: netwerkcarrousel, bezoek exposanten
20.50 – 21.15 uur Van evidence based naar practice based Hanneke Molema (Lifestyle4Health) & Iris de Vries (Vereniging Arts & Leefstijl)
20.50 – 21.15 uur Post IC-syndroom (COVID-19) Chames Nouri (IC-verpleegkundige Zuyderland Medisch Centrum Heerlen en psycholoog)
20.50 – 21.15 uur Fit4Surgery: van idee tot implementatie Stefan van Rooijen (Fit4Surgery)
21.15 – 21.30 uur Netwerkcarrousel, bezoek exposanten

 

Lezingen

Van ZORG naar GROZ door Nico van Meeteren

Nico van Meeteren spreker congres leefstijlIn de lezing ‘Van ZORG naar GROZ’ deelt prof. dr. Nico van Meeteren zijn gedachten en visie over de in zijn ogen noodzakelijke kanteling van onze gezondheidszorg: GROZ, ofwel zorg, maar dan omgekeerd. Bij GROZ staat niet langer de Z van ziekte voorop, maar de G van gezondheid. Inzet van dit initiatief is het zo goed mogelijk inrichten van de gezondheidszorg in de toekomst. Het doel om preventie en de juiste zorg op de juiste plek – en de juiste personen – te krijgen, vereist een nieuwe vorm van logistiek met fijnmazige distributie.

Prof. dr. Nico L.U. van Meeteren is executive directeur van de Topsector Life Sciences and Health, en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht.

De apotheek van de toekomst en BENU door Rogier Larik

Rogier Larik is apotheker van origine maar is sinds enkele jaren actief als regionaal zorgmanager van BENU apotheken. Zijn functie kan het beste uitgelegd worden als ‘verbinder’. Hij achterhaalt waaraan (kader)artsen, specialisten en zorggroepen (van huisartsen) behoefte hebben, door ze actief te benaderen en in gesprek te gaan. Hij verzorgt een interactieve lezing met als titel ‘de apotheek van de toekomst’. In het huidige financieringsmodel wordt de apotheker beloond door de toename van chronische ziekten. De verkoop van geneesmiddelen en de advisering hierover is de basis van de financiering van de apotheek. Maar hoe kunnen we als zorgverleners beloond worden voor gezondheid? Hoe ziet de apotheek van de toekomst eruit waarin leefstijl, preventie en demedicalisatie geïntegreerd is?

Van evidence based naar practiced based evidence door Hanneke Molema en Iris de Vries

Hanneke Molema spreker congres LeefstijlIn deze deelsessie bespreken dr. Hanneke Molema van Lifestyle4Health en onze voorzitter drs. Iris de Vries hoe ‘evidence based’ en ‘practice based’ medicine elkaar versterken. Leefstijlgeneeskunde loont, en hier komt steeds meer wetenschappelijk bewijs voor. Aan de hand van de recent gepubliceerde bundel ‘wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’ wordt besproken hoe evidence based en practice based medicine op elkaar aansluiten. Welke consequenties heeft deze kennis voor het adviseren van patiënten in de spreekkamer? en hoe overbruggen we de kloof tussen de wetenschap en de praktijk?

Post IC-syndroom (COVID-19) door Chames Nouri

Chames NouriChames Nouri is IC-verpleegkundige en psycholoog en is gespecialiseerd in het post IC-syndroom (PICS). Met de toegenomen IC-opnames door het coronavirus komt er meer aandacht voor goede nazorg, onder andere gericht op de psychologische gevolgen van een IC opname. In een multidisciplinair team werkt Nouri als psycholoog en casemanager samen met 2 fysiotherapeuten, een ergotherapeut en 2 voedingsdeskundigen vanuit principe van de positieve gezondheid. Haar presentatie zal gaan over hun werkwijze en ervaringen met het verhogen van het welbevinden ondanks beperkingen die patiënten ervaren. In de welbevindentraining werken patiënten aan het versterken van positieve emoties en leren zij compassievol met zichzelf omgaan, post traumatische groei te stimuleren en positieve relaties te bevorderen. In haar presentatie komt leefstijl in de preventie van IC-opnames en als onderdeel van de nazorg aan bod.

Fit4Surgery: van idee tot implementatie door Stefan van Rooijen

Stefan spreker congres LeefstijlDr. Stefan van Rooijen is huisarts io, zorginnovator en gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op de introductie van een wereldwijd programma om patiënten fit te krijgen voor hun operatie: ‘Fit4Surgery’. In de lezing neemt Stefan je mee in zijn reis van de afgelopen 5 jaar. Van een idee over verbetering van leefstijl voor patiënten, naar een wereldwijd geïmplementeerd programma. Waarom, hoe en wat maakt dat het Fit4Surgery programma succesvol is geworden? Wat is de onderliggende business case? En hoe kan ook jij hiervan profiteren? En wat zijn de toekomstplannen? Met betrekking tot kennisdeling een tipje van de sluier: in oktober komt zijn boek ‘Fit4Life – het doktersrecept’ uit. Geschreven door artsen en wetenschappers en toegankelijk voor iedereen.