Leefstijlprofessionals 2020

Uit onderstaande genomineerden zijn inmiddels 3 finalisten bekend. Met een korte video laten zij je binnenkort zien waarom zij in de finale zitten en vrijdag 25 september maken wij in de studio de ‘Leefstijlprofessional 2020’ bekend.

Klik op het +teken om bij elke kandidaat een korte beschrijving te lezen.

Anne-Margreeth Krijger, apotheker

Anne-Margreet is zeer gedreven als apotheker om leefstijlgeneeskunde wetenschappelijk onderbouwd in te zetten als primaire behandelstrategie bij type-2 diabetes. Ze is een voorloper in haar beroepsgroep en inspireert veel collega’s. Zeer bijzonder, zeker vanuit haar rol als apotheker. Apothekers zouden juist ‘nadeel’ kunnen hebben wanneer ‘leefstijl als medicijn’ in de zorg geïmplementeerd zou worden. In Gezondheidscentrum Stevenshof is ze de spin-in-het-web met betrekking tot leefstijl in de zorg en aanjager van verdere implementatie.

 

Ze heeft het voor elkaar gekregen om binnen samenwerkingsverband Stevenshof, met beperkt budget,  een haalbaarheidstudie rondom diabetessubtypering en leefstijl als medicijn voor type 2 diabetes patiënten uitgevoerd te krijgen. Dat betekende dat een team van 2 huisartsen, 4 POH’s, 1 diëtiste en de apotheker (Anne-Margreet) de organisatie rondom type 2 diabetes zorg helemaal anders hebben moeten inrichten en uitvoeren. De zorgprofessionals zijn erg positief over deze aanpak en willen eigenlijk niet weer terug naar de oude situatie.

Christel van Spengler, voedingsdeskundige en leefstijlcoach

Christel heeft enorm veel kennis en vaardigheden op het gebied van voeding, begeleiding, en coaching. Zij is onderzoekend ingesteld en goed in staat om de ander mee te krijgen en te overtuigen van haar ideeën. Mede door zich flexibel op te stellen en ruimte te laten voor de ander. Zij stimuleert op een positieve manier, oordeelt en veroordeelt niet. Geeft duidelijke uitleg, advies en praktische tips. Daarnaast heeft ze een warme persoonlijkheid en is ze betrokken.

Christel weet kinderen te overtuigen hun leefstijl aan te passen, door hen te vertellen hoe hun lichaam omgaat met slechte en goede voedingsstoffen en wat dat voor gevolgen heeft voor conditie, huid, slaap, gewicht. Haar consulten zijn zó goed dat ze een les voor het leven zijn, voor kinderen, maar ook voor de meeluisterende ouders.
Iedere dag plaatst ze een foto van haar lunch en/of avondmaal op social media om zo letterlijk een kijkje in haar keuken te geven.

Connie Hoek, diëtiste

Connie heeft visie en werkt evidence based. Vooruitlopend op huidige trends is zij 10 jaar geleden al gestart met de andere aanpak bij diabetes mellitus wat leidde tot het ontstaan van het programma Keer diabetes om. Zij heeft veel mensen met DM2 weten ‘om te keren’ en is een voorbeeld voor collega-diëtisten. Samen met Hanno Pijl heeft ze in het hele land voorlichting gegeven en veel hulpverleners en patiënten geïnspireerd.

Fenneke Vierhuizen, praktijkverpleegkundige

Fenneke is al jaren zeer enthousiast in de spreekkamer over leefstijl, over bewegen en voeding. Ze heeft een hele wijk meegetrokken in de diabetes-challenge van de Bas van de Goor Foundation.

Ze heeft zich de laatste jaren erg goed verdiept in de koolhydraat-beperkt-leefstijl en brengt dit met veel enthousiasme in de praktijk. Fenneke krijgt door haar kennis en enthousiasme het vertrouwen van de patiënt waarna bij veel mensen gedragsverandering (langdurig) volgt!

Frank Verkuylen, leefstijlcoach

Frank stort zich niet als een sportfreak op sporten, maar kijkt naar alle facetten die bij leefstijl horen. Daarnaast heeft hij aandacht voor de persoon, ipv de diagnose. Wat is het verhaal achter het gewicht. Hij kan erg goed luisteren, oordeelt niet en kan makkelijk verbinden. Hij wandelt daarnaast wekelijks met een groep in Nijmegen-West. Zijn enthousiasme werkt zeer aanstekelijk in de contacten. Hij geeft goede raad en steun. Hij luistert en helpt zonder de ander te belasten met adviezen. De waarde van alleen luisteren en er zijn overtreft heel wat therapeutisch standaardwerk. Hij durft zich kwetsbaar op te stellen door eigen ervaring te vertellen. Hij is niet de professional is die het allemaal wel weet.

Jacqui van Kemenade, huisarts

Jacqui’s boek boek “Leefstijl op recept” is een mooie samenvatting voor alle artsen die aandacht willen besteden aan leefstijl. Het is helder geschreven met verwijzingen naar literatuur en verdiepende informatie. Naast haar werk als huisarts is ze ook actief in haar praktijk als leefstijlhuisarts. Met haar inzet voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en haar artikelen en podcasts op deze site zet zij zich in om veel mensen na te laten denken over het leven met een gezondere leefstijl. Ze geeft op de Facebook-pagina van de stichting ondersteuning bij alle pijlers van leefstijl. Ze beantwoordt vragen over leefstijl. Zij is een super voorbeeld voor alle artsen.

Karina Schenk, diëtiste

Karina is als ervaringsdeskundige zeer betrokken bij leefstijlverandering van haar cliënten. Ze toont een niet aflatende inzet om deze te begeleiden, heeft een groot arsenaal aan argumenten om mensen te motiveren en maakt daar gebruik van. Karina is heel enthousiast en kan op een goede manier overdragen welke effecten het veranderen van je eetpatroon op je kan hebben. Zij zoekt daarvoor ook contact met huisartsen, waardoor zij hun ook motiveert van het belang van een leefstijlverandering bij lichamelijke klachten. Karina is daarnaast heel betrokken bij de cliënt. Zij kan de cliënt echt bijstaan en begrijpt dat het veranderen van leefstijl niet altijd makkelijk is. Echter door haar enthousiasme en het geloof in de mens lukt het haar keer op keer mensen te motiveren.
Ze gaat zeer ver in haar zorg voor de patiënten, ze geeft ze veel persoonlijke aandacht. Ze probeert veel nieuwe concepten uit en onderbouwt ze ook met laboratorium-onderzoek.

Meijke van Herwijnen, leefstijlcoach

Meijke kan als geen ander het doel, de inhoud en de toekomst van leefstijlcoaching helder weer geven. En al 15 jaar. Ze heeft visie en lef en werkt doortastend en slim. Ze heeft het vak Leefstijlcoach op de kaart gezet, oa door zich in te zetten voor het opnemen van de GLI in de basisverzekering.

Daarnaast is ze de oprichter van de beroepsvereniging voor Leefstijlcoaches (BLCN). Ze is een geëngageerd spreker en is zij als geen ander in staat complexe materie terug te brengen tot een begrijpelijke kernboodschap. Elk jaar komt er wel weer een nieuw boek van haar uit. Op regelmatige basis zet ze een hele theatershow in elkaar om op hele muzikale wijze (zij zingt, schrijft alle teksten zelf) leefstijl weer in de picture te zetten.

Nathalie Schaafsma, fysiotherapeut en leefstijlcoach

Nathalie is fysiotherapeut, leefstijlcoach en personal coach. Zij geeft advies op maat en luistert met aandacht. Bij een lichamelijke klacht kijkt ze verder dan alleen de klacht. Ze geeft hierbij voedingsadvies, trainingen en kijkt naar de leefstijl van de cliënt. En ze neemt de tijd voor het analyseren van het probleem. Ze is erg meegaand met haar cliënten waardoor je een optimale samenwerking krijgt. Zij geeft haar cliënten de kracht en zelfvertrouwen om het juiste resultaat te behalen.

Nathalie staat ergens voor en gelooft in wat zij doet. Zij is een voorbeeld voor velen, zeker in de medische en paramedische wereld. Met haar ervaring en vakkennis slaat zij een brug tussen fysieke en mentale begeleiding. Zij kijkt verder dan haar eigen vakgebied en werkt daarin samen met andere professionals om zo de beste resultaten te halen. Wanneer het buiten haar expertise komt, verwijst zij door. Ze heeft daarvoor een uitstekend netwerk van collega professionals.

Rogier Hoenders, psychiater

Rogier Hoenders is een psychiater die zich hard maakt voor de psychiatrische cliënt mbt leefstijl. Aangezien alles bewezen moet zijn, heeft hij vele onderzoeken op zijn naam staan met betrekking tot behandeling. Zo komt er in het voorjaar een groot onderzoek uit in het kader van depressie en yoga.
Verder heeft hij samen met een collega een leefstijltraining ontwikkeld om collega’s in leefstijl te coachen. Inmiddels zijn er meer dan 80 collega’s geschoold en heeft er hierdoor binnen Lentis al een grote ontwikkeling plaatsgevonden wat direct positieve gevolgen heeft opgeleverd voor cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening. Rogier is bevlogen, enthousiast en heeft een enthousiasmerende houding. Hij is overtuigend en gaat en staat voor zijn werk.

Congres arts en leefstijl e-health