Strategie: hoe willen we dit bereiken?

Allereerst willen dit bereiken door deze vereniging op te richten en zoveel mogelijk leden te verzamelen. Dit alleen al laat zien aan Politiek Nederland hoe belangrijk wij dit als arts vinden en dat de Politiek niet meer om ons heen kan.

We willen een Wetenschappelijk platform creëren met als doel het doen van onderzoek maar ook mn het samenvatten van het vele onderzoek wat er al is en hier concrete richtlijnen uit distilleren. Deze kennis willen we samenbundelen op een wetenschappelijk deel van deze website waar de arts op in kan loggen en kant en klare adviezen kan uitdraaien voor zijn of haar patiënt. Want we streven naar het inzetten van gezonde voeding…maar wat is nu eigenlijk gezonde voeding? Verenging Arts en Voeding wil hierin samen werking met Stichting Voeding leeft in het aanbieden van leefstijl programma’s. (zie onder kopje Vereniging-samenwerking Voeding Leeft voor meer info). 

Dmv deze leefstijl programma's wordt een stukje practice-based medicine toegepast die onmisbaar is in deze discussie.

We zijn bezig met scholing programma's te ontwikkelen voor specifieke aandoeningen en de relatie met voeding en lifestyle. Deze programma willen we geaccrediteerd aanleveren aan de gehele artsen populatie. Ook zouden we het curriculum van de Geneeskunde opleiding graag aangepast zien en we beraden ons nu op hoe met de verschillende universiteiten in contact kunnen komen om daar samen over te praten (kun je ons hierbij helpen, laat ons weten!)

Indien we genoeg leden hebben vormen we een reële gespreks partner voor de politiek en de zorgverzekeraar en zouden we graag input willen geven in het landelijk beleid en de keuzes t.a.v. voeding en lifestyle.

We hopen (en dit gebeurd al) uitgenodigd te worden op de verschillende plekken in het land waar nu een maatschappelijke discussie gaande is over het belang van Voeding. Op dit moment wordt die discussie gevoerd door journalisten, diëtisten, leefstijl coaches, academische uit de levensmiddelen industrie maar niet of nauwelijks door artsen. Wij  als artsen, zijn gevaarlijk stil. 

Samenvattend zijn de vier pijlers van onze missie, visie en strategie: Bewustzijn, Scholing ,Wetenschap en maatschappelijke discussie.  Hierdoor kunnen we onze doelen bereiken binnen en buiten onze eigen beroepsgroep.

 

Wat is gezonde voeding (en leefstijl)

 

Hier komen we op het meest gevoelige onderwerp. Er is inmiddels een zeer kleurrijke diversiteit aan meningen. Het voedingscentrum heeft de schijf van 5, die ook recent is bijgesteld. Dit zou toch voldoende moeten zijn? Toch niet: open een website, een tijdschrift, zet de tv aan ..er is een stortvloed aan informatie. Er zijn inmiddels  meer dan 100 verschillende diëten en nog meer dieet boeken: Vet arm, of vetrijk? Melk de witte motor of de witte sloper? Brood de basis van ons dieet of is het gemaakt van toxisch Tarwe? Glutenrijk of glutenarm? Super foods of gewoon groente , vlees en aardappelen? 

Moeten we voedingsupplementen slikken of juist absoluut niet? Is suiker : puur, wit en dodelijk, of een hele belangrijke energie bron. 

Als nieuwe vereniging moeten we ons mengen in deze discussie: het kan niet zo zijn dat ons curriculum geen scholing geeft op dit gebied zodat wij als arts maagdelijk schoon zijn van informatie en kennis. We weten alles over de nieuwste medicatie maar niet wat voor een voeding adviezen we in de consult kamer moeten geven. Misschien kunnen we een start maken bij diabetici, maar daar houdt het al snel op: Ibs? Rheuma? …stop maar…

 

De vereniging Arts en Voeding wil dus een trechter zijn waarin al die informatie binnenstroomt. Hieruit komen voeding en lifestyle adviezen. Ongetwijfeld zal er discussie zijn rondom de inhoud en kwaliteit van de programmas die we gaan ontwikkelen en aanbieden. We menen ook absoluut niet de waarheid in pacht te hebben. Wat we wel menen is dat we arts niet meer aan de rand kunnen staan van deze discussie. Dat het onze plicht is ons in deze discussie in te mengen en actief op zoek te gaan naar kennis over voeding, en het toe te passen in de dagelijkse consult kamer. 

We willen bruggen bouwen tussen de kennis die er nu is, we willen kloven die ontstaan zijn in de discussie tussen verschillende wetenschappers, dichten en komen tot een praktische aanpak. Daaruit kan niet anders dan dat het zal voorkomen dat de inhoud van voedingsprogramma continu aangepast zal worden. Dat is lang niet altijd ideaal. Maar nog veel erger is dat we op dit moment gewoon geen programma's hebben! Wij grijpen als eerste naar een pilletje…maar de patient is er klaar voor , vraagt erom, de tijd is er rijp voor…het wordt tijd dat wij als arts er ook klaar voor zijn. 

© 2016 by Vereniging Arts en Voeding  KVK nummer: 66432855