Nieuws van onze partner Voeding Leeft

Voeding Leeft partner Arts en leefstijl

Publicatie in BMJ Nutrition, Prevention & Health: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Keer Diabetes2 Om ook op de lange termijn effectief is.

Eerder onderzoek toonde al aan dat de meeste deelnemers van Keer Diabetes2 Om (KDO) na 6 maanden minder medicatie gebruiken en/of gezondere bloedwaarden hebben. Onderzoek van het Louis Bolk Instituut wijst nu uit dat de leefstijlbehandeling ook op de lange termijn effectief is. Dit laat zien dat mensen door de leefstijlbehandeling Keer Diabetes2 Om duurzaam hun gedrag kunnen veranderen, met als resultaat meer energie en minder medicatie. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vooraanstaande British Medical Journal, Nutrition, Prevention & Health.

Wetenschappelijke resultaten na 2 jaar
Uit het onderzoek blijkt dat Keer Diabetes2 Om werkt bij 9 op de 10 deelnemers met insulineresistentie op de lange termijn, waarbij 44% van de responders de diabetes volledig omkeert en 42% gedeeltelijk. Daarnaast vinden de meeste deelnemers de nieuwe leefstijl goed vol te houden. Ook na 2 jaar:

  • gebruikt 67% minder glucose verlagende medicatie, waarvan 28% helemaal is gestopt met medicatie
  • kan het merendeel stoppen met insuline en SU-derivaten
  • hebben deelnemers een lager gewicht, kleinere tailleomtrek, lagere BMI en lagere triglyceride waardes
  • voelen deelnemers zich minder moe en ervaren zij een betere kwaliteit van leven.

Het onderzoek laat zien dat het aanpakken van de onderliggende oorzaken van diabetes type 2 middels een leefstijlinterventie een succesvolle behandeling is. Deelnemers kunnen duurzaam hun gedrag veranderen, met als resultaat meer energie en minder medicatie.

Nynke van der Zijl, medeauteur, huisarts en spreker tijdens ons congres
Nynke van der Zijl: “In de NHG standaard staat beschreven dat leefstijl als eerste stap in de behandeling bij diabetes type 2 dient te worden ingezet. We weten dat dit helaas niet altijd gebeurt en dat voor een duurzame leefstijlverandering intensieve begeleiding nodig is. Deze studie laat zien dat dit – ook op de lange termijn – heel effectief blijkt te zijn en dat is een mooie stap voorwaarts. Iedere behandeling waardoor minder medicatie nodig is, is immers winst voor de patiënt.” Nynke zal tijdens ons congres op donderdagavond de resultaten van het onderzoek met je delen.

Luister hier het interview met Nynke van der Zijl op Radio1, dinsdag 18 sept. (vanaf 53.56 minuten)