Voeding en het microbioom: wederzijdse beïnvloeding

Tijdens deze scholing wordt de ontwikkeling en samenstelling van het microbioom bij de mens uitgelegd. Daarbij wordt ingegaan op de diversiteit van het microbioom en hoe het bijdraagt aan onze gezondheid. Er is speciale aandacht voor de rol van het microbioom bij de ontwikkeling en functie van immuunsysteem. 

Voeding speelt een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Direct na de geboorte is dat moedermelk en daarna de overgang naar vast voedsel. Ook ondervoeding heeft een groot en langdurig effect op de ontwikkeling van het microbioom.

En ook op latere leeftijd blijft het voedingspatroon een belangrijke invloed houden op het microbioom. Zo is het microbioom van de Hadza (jagers-verzamelaars uit Afrika) compleet anders dan van de Westerse bevolking.

Andersom bepaalt het microbioom ook hoe we met voeding omgaan, meer specifiek met de opname van glucose. Een gepersonifieerd dieet voor de mens dient dus rekening te houden met het microbioom.

Leerdoelen van deze scholing zijn:

  • Na afloop hebben de deelnemers een goed overzicht van de diversiteit en functionaliteit van het microbioom. 
  • De voedingscomponenten die bijdragen aan samenstelling van het microbioom zijn bekend.
  • Er is inzicht verkregen hoe het microbioom bijdraagt aan vertering en opname van voedsel. 

Accreditatie bij: KNMG (ABAN), NVvPO.

Leefstijlpunten: Deelname aan deze scholing levert 2 scholing op voor het Leefstijlvignet. Deze 2 punten zijn voor de categorie extra.