Onze biologische klok en de 24/7 maatschappij

In het eerste deel van deze scholing wordt een overzicht van het werkingsmechanisme en het biologisch belang van de circadiane klok gegeven, met nadruk op de slaap-waakcyclus. Waarin verschillen ochtendmensen van avondmensen en wat is de invloed van leeftijd en geslacht hierop? 

Vervolgens vertelt Bert van der Horst hoe chronische verstoring van het circadiane systeem door onze 24/7 economie (ploegendienstarbeid, "sociale jetlag") het risico op het ontstaan van gezondheidsproblemen als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd verhoogt. 

Tot slot kijken we welke leefstijlgebaseerde interventiemethoden (bijv. slaapeducatie) voorhanden zijn om verstoring van de circadiane klok en dus gezondheidsrisico’s te beperken. 

Na afloop van de scholing:

  • Ben je bekend met de werking van de circadiane klok, inclusief regulatie van de slaap-waak cyclus;
  • Heb je inzicht in de rol die de circadiane klok speelt bij het ontstaan, behandelen en voorkomen van ziekten. 
  • Ken je het belang van slaapeducatie als leefstijlinterventie. 

Accreditatie bij:  KNMG (ABAN) en NVvPO.

Leefstijlpunten: Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten op voor het Leefstijlvignet. Deze 2 punten zijn voor de categorie pijlers Leefstijl

Tip: ben je benieuwd hoe je slaap of andere leefstijlfactoren met je patiënt bespreekt? Volg dan de e-learning 'Leefstijl in de spreekkamer'.