Onze biologische klok en de 24/7 maatschappij

Aanvang:
Woensdag 16 juni 2021 20:00 uur
Einde:
Woensdag 16 juni 2021 21:30 uur

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.
Als je nog geen account hebt, wordt je eerst gevraagd een gratis account aan te maken. Dit zodat we na afloop de accreditatie en certificering kunnen vastleggen. De inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.

In het eerste deel van deze scholing wordt een overzicht van het werkingsmechanisme en het biologisch belang van de circadiane klok gegeven, met nadruk op de slaap-waakcyclus. Waarin verschillen ochtendmensen van avondmensen en wat is de invloed van leeftijd en geslacht hierop? 

Vervolgens vertelt Bert van der Horst hoe chronische verstoring van het circadiane systeem door onze 24/7 economie (ploegendienstarbeid, "sociale jetlag") het risico op het ontstaan van gezondheidsproblemen als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd verhoogt. 

Tot slot kijken we welke leefstijlgebaseerde interventiemethoden (bijv. slaapeducatie) voorhanden zijn om verstoring van de circadiane klok en dus gezondheidsrisico’s te beperken. 

Na afloop van de scholing:

  • Ben je bekend met de werking van de circadiane klok, inclusief regulatie van de slaap-waak cyclus;
  • Heb je inzicht in de rol die de circadiane klok speelt bij het ontstaan, behandelen en voorkomen van ziekten. 
  • Ken je het belang van slaapeducatie als leefstijlinterventie. 

 

 

Kosten:

€35,- voor leden, €15,- voor studentleden en €50,- voor niet leden.

Accreditatie in aanvraag bij:

  • 1 punt bij KNMG (ABAN, artsen)*
  • 2 punten bij NVVPO (praktijkondersteuners)

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar en na afloop de toets maakt.

Certificaat:

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. 

Spreker

Bert van der Horst studeerde biologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1993 begon hij als postdoc bij de afdeling Moleculaire Genetica van het Erasmus MC met het opzetten van transgene muismodellen voor de DNA reparatieziekten om te onderzoeken hoe DNA beschadigingen bijdragen aan het ontstaan van (huid)kanker en ouderdomsziekten. Daarnaast heeft hij muismodellen gegenereerd voor twee zoogdier homologen van het DNA schadehersteleiwit fotolyase. Deze cryptochroom genen bleken onverwacht te functioneren als essentiële radertjes in de circadiane klok. Voor deze bevinding ontving hij een ZonMW Vici subsidie die aan de basis stond voor de leerstoel “Chronobiologie en gezondheid”. 

Het doel van deze multidisciplinaire onderzoeksrichting is om fundamentele kennis te verwerven over het biologisch/medisch belang van het circadiane systeem, met nadruk op het ontstaan en de behandeling van kanker en ouderdomsgerelateerde aandoeningen. 

Huidige onderzoeksactiviteiten richten zich o.a.  op de vraag hoe (chronische) verstoring van de circadiane klok - zoals door werken in ploegendienst, inherent aan onze 24/7 economie - onze gezondheid negatief beïnvloedt en wat wij kunnen doen om dit gezondheidsrisico te beperken (preventieve interventie).