Webinar: ‘Bewegen als medicijn bij diabetes’ op 29 juni 20.00 – 21.30 uur

Tijdens deze scholing informeert Bas van de Goor je over het programma de ‘Nationale Diabetes Challenge (NDC)’ waar mensen met (pre-) diabetes worden uitgedaagd om in beweging te komen met als doel hun leefstijl en kwaliteit van leven te verbeteren. De NDC is in 2019 door het RIVM als erkende beweeginterventie geregistreerd.
Gedurende de Nationale Diabetes Challenge is er grootschalig onderzoek verricht naar de effecten van het wandelen, door onder andere prof. dr. Henk Bilo en medisch psycholoog dr. Sasja Huisman (LUMC). Het onderzoek richtte zich zowel op de kwaliteit van leven van de deelnemers als op de gezondheidseffecten van de challenge. Prof. dr. Henk Bilo presenteert de resultaten van het onderzoek.

Programma:
20.00 – 20.05:  Welkom door Karel Bos, huisarts en actief lid Vereniging Arts en Leefstijl
20.05 – 20.35:  ‘Wandelen is behandelen’ door Bas van de Goor, directeur Bas van de Goor Foundation (Nationale Diabetes Challenge)
20.35 – 20.40:  Korte beweegpauze
20.40 – 21.10:  ‘Uitkomsten van internationale studies naar de invloed van bewegen op diabetes’ door prof. dr. Henk Bilo, hoogleraar Inwendige geneeskunde
21.10 – 21.30:  Paneldiscussie en vragen

Kosten:  €35 voor leden en €50 voor niet-leden

Accreditatie:  2 punten bij KNMG (ABAN), NVvPO, V&VN, ADAP en KABIZ.

Sprekers:
Bas van de Goor, directeur van Bas van de Goor Foundation (BvdGF)
Bas van de Goor is oud Olympisch volleyballer en directeur van de BvdGF. De foundation brengt sinds 2006 mensen met diabetes in beweging naar een betere kwaliteit van leven. Hiervoor is het programma / de beweeginterventie ‘Nationale Diabetes Challenge (NDC)’ opgericht. Sporten is voor iedereen goed, maar voor mensen met diabetes soms best ingewikkeld. Terwijl het juist voor deze groep heel veel positieve effecten heeft, bijvoorbeeld op hun bloedsuikerwaardes en hun medicijngebruik. Door het organiseren van sportieve activiteiten informeert de stichting mensen over deze effecten. De achtergrond, ervaringen van de BvdGF en de ervaring van Bas die zelf diabeet is, worden besproken.

prof. dr. Henk Bilo, Internist (Isala) hoogleraar Inwendige geneeskunde (UMCG)
Henk Bilo werkte als internist 25 jaar lang bij het Isala Diabetescentrum (Isala Klinieken), is inmiddels gepensioneerd en niet meer praktiserend arts maar nog steeds druk met onderzoek en ontwikkeling. Sinds 2007 is Henk Bilo ook betrokken bij de BvdGF. Bewegen is erg goed voor mensen met diabetes omdat lichaamsbeweging diabetes type 2 kan voorkomen, maar ook het leven met diabetes kan verbeteren. Men blijft langer gezond en de conditie blijft op peil. Hoe werkt dit precies? Henk Bilo legt dit uit.

Karel Bos, huisarts en opleider Gezondheidscentrum Vondelplein Amersfoort
Karel Bos is huisarts, huisartsopleider en leefstijlarts te Amersfoort. Na de Academie voor Natuurgeneeskunde (1978-1981) was Karel leefstijlcoach. Vanaf 1987 studeerde hij geneeskunde en specialiseerde zich tot huisarts en is huisartsopleider. Inmiddels heeft hij ruim 20 jaar ervaring met het toepassen van voeding- en leefstijladviezen in zijn eigen huisartsenpraktijk. Sinds 3 jaar is hij actief betrokken bij Vereniging Arts en Leefstijl.
De positieve invloed van lichaamsbeweging ondervindt hij aan den lijve. Karel Bos is een ervaren marathonloper en doet sinds 15 jaar alle huisbezoeken op de fiets.