Scholingen


Wij vertalen de wetenschappelijke onderbouwing van leefstijlgeneeskunde naar de praktijk en organiseren, bijna wekelijks, geaccrediteerde nascholingen  (zie details in agenda).

Wij bieden een breed scala aan onderwerpen zoals:

 • Hoe voer je het Leefstijlgesprek in de praktijkkamer?
 • Wat is de invloed van Leefstijlinterventie op het metabool syndroom?
 • Hoe verbeter je het immuunsysteem met Leefstijlinterventie?
 • Hoe bouw je medicatie af bij Diabetes Type 2?
 • Hoe voorkom je Hypertensie en hoe bouw je hypertensie medicatie af?
 • Wat is de relatie tussen het microbioom en fysieke en mentale weerbaarheid?

Deze scholingen zijn toegankelijk voor alle zorgprofessionals en geaccrediteerd voor specifieke beroepsgroepen.

Op aanvraag organiseren we de scholingen ook op maat, bijvoorbeeld voor de zorggroep of andere zorgorganisaties. Zodra het weer kan, kunnen de scholingen ook ‘live’ op locatie worden gegeven

Op alle scholingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Vereniging Arts en Leefstijl is een CRKBO geregistreerde instelling 

De sprekers

De scholingen worden gegeven door praktiserende artsen en specialisten die binnen hun vakgebied voorop lopen in het toepassen van leefstijl in de praktijk. De volgende sprekers zijn onder andere aangesloten bij Vereniging Arts en Leefstijl:

 • Iris de Vries, huisarts, leefstijlarts en voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl
 • Janneke Stolker, huisarts, (gast)docent geneeskundeopleiding en eigenaar van Leefstijlaanpak
 • Tamara Aipassa, interventiecardioloog
 • Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar Diabetologie
 • Ger Rijkers, medisch immunoloog
 • Eva Noorda, chirurg-oncoloog
 • Bert van der Horst, bijzonder hoogleraar chronobiologie en gezondheid
 • Karen Koning, senior scientist en hoofd educatie bij Winclove probiotics
 • Anne-Margreeth Krijger Dijkema, apotheker
 • Bas van de Goor, oud Olympisch volleyballer en directeur van de Bas van de Goor Foundation
 • Kasper Janssen, sportarts, leefstijlarts, spreker en powernap specialist
 • Ginny Chamorro, gynaecologe
 • Barbara Doeleman-van Veldhoven, directeur van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine

Scholingen over leefstijl


72% van de sterfgevallen wereldwijd is toe te rekenen aan chronische ziekten. Deze worden veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals omgeving, gedrag, fysiologie en genetica. De meest voorkomende niet-overdraagbare ziekten zijn 'leefstijlziekten' zoals  kanker, cardiovasculaire en chronische aandoeningen aan de luchtwegen, hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes. Deze ziekten worden ook wel genoemd, omdat ze vaak veroorzaakt worden door voeding, gebrek aan lichamelijke activiteit, slaaptekort, stress, tabaksgebruik en alcoholgebruik van een individu. Door de hoge sterftecijfers van deze leefstijlziekten is leefstijlgeneeskunde op dit moment een actueel en relevant thema (Molema et al., 2019).

Wij bieden de volgende scholingen aan:

Scholingen over diabetes


Ruim 8,8 miljoen van de Nederlanders lijdt aan chronische aandoeningen, dit staat gelijk aan 52% van de bevolking (Mackenbach, 2010). Hiervan lijdt ruim 1 miljoen aan Diabetes type 2 (DMT2). Elke week komen er 1000 nieuwe DMT2 patiënten bij, dit zijn 145 mensen per dag. Uiteindelijk krijgt 1 op de 3 Nederlanders van 45 jaar en ouder DMT2. De zorgkosten verbonden aan leefstijlziekten zoals DMT2 bedragen 2 miljard euro per jaar. 50% van de ziektelast is te voorkomen door een verbetering van leefstijl. Hoe dit gedaan kan worden leer je in de volgende scholingen. 

We bieden de volgende scholingen aan:

Scholingen over hypertensie


Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een aandoening die voorkomt bij 3 miljoen van de Nederlanders. Hiermee is hypertensie de meest voorkomende aandoening voor hart- en vaatziekten. Mensen met een hoge bloeddruk krijgen vooral adviezen voor een gezonde levensstijl. Door gezond te leven verlaag je je bloeddruk of houd je je bloeddruk gezond. 

We bieden de volgende scholing aan:

Scholingen over darmgezondheid en microbioom


Het belang van het microbioom op de gezondheid is evident en er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die dit onderschrijven. De wetenschap laat ons zien dat onze gezondheid en de werking van ons immuunsysteem samenhangt met de opbouw van ons microbioom. Het kan worden bevorderd met vezelrijke of gefermenteerde voeding en door het innemen van toegevoegde probiotica.

We bieden de volgende scholingen aan:

Scholingen over oncologie


Kanker is een van de meest voorkomende ziekten in Nederland. Na de diagnose en tijdens de behandeling roept dit bij veel patiënten een hoop vragen op. Hoe kunnen ze zelf bijdragen aan het eindresultaat van de behandeling? Hoe je deze patiënten kunt adviseren over leefstijl en hoe je andere patiënten kunt aanmoedigen leer je in de volgende scholing.

We bieden de volgende scholingen aan: