Onze missie: Focus op gezondheid als medicijn!


Vereniging Arts en Leefstijl wil Nederland gezonder maken door leefstijlgeneeskunde te implementeren in de gezondheidszorg. Hierin kennen we een centrale rol toe aan de praktijk van de huisarts. Het succesvol implementeren van leefstijl vereist multidisciplinaire samenwerking. Daarom zijn naast de huisarts ook zorgprofessionals uit de eerste en tweede lijn lid van Vereniging Arts en Leefstijl: zoals apothekers, medisch specialisten, POH-er, diëtisten, leefstijlcoaches. Met elkaar delen we de visie dat leefstijl een prominente plaats verdient in de zorg. We willen dat patiënten weten dat ze met een gezonde leefstijl ziekten kunnen voorkomen en het gebruik van medicatie mogelijk kunnen verminderen.

Vereniging Arts en Leefstijl is een onafhankelijke, actieve, vooroplopende, innovatieve vereniging voor en door leden.

Wat we doen


Vereniging Arts en Leefstijl steunt de implementatie van leefstijl in de praktijkkamer van de (huis)artsen, medisch specialist en zorgprofessionals met wie hij samenwerkt en we zorgen ervoor dat leefstijlgeneeskunde een vast onderdeel wordt in het curriculum van medische en paramedische opleidingen.

Daarnaast bieden we kennis, expertise en ons netwerk aan bij beleidsmakers om de integratie van leefstijl in de gezondheidszorg te versnellen.

Leefstijlgeneeskunde maakt het werken in de gezondheidszorg nóg leuker, vermindert medicijngebruik door patiënten en maakt Nederland gezonder!

Ontdek wat wij voor je kunnen betekenen!

Onze activiteiten


Onze missie om leefstijlgeneeskunde in de praktijk een integraal onderdeel van de zorg te maken met het daarbij horende financieringsmodel, bereiken wij met de volgende activiteiten:

  • Wetenschap: We verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten van leefstijl(geneeskunde) naar de praktijk van de (huis)arts, medisch specialist en zorgprofessionals met wie wordt samengewerkt.
  • Educatie: Wij zijn de autoriteit op het gebied van evidence based leefstijl educatie. Wij bieden zorgprofessionals geaccrediteerde scholingen. Scholingen worden gegeven door experts binnen het specifieke vakgebied, zoals over de afbouw van medicatie bij DM2 en hypertensie. Ook werken wij samen met universiteiten om leefstijlgeneeskunde in het curriculum op te nemen.
  • Praktijkondersteuning door materialen en shared practices: Wij bieden materialen aan die gebruikt kunnen worden in de praktijk, zoals het Leefstijlroer, demedicalisatie-handleidingen en patiënt-folders. Via communities kunnen leden ervaringen delen, van elkaar leren en elkaar inspireren.
  • Jaarlijks congres: We organiseren jaarlijks het grootste leefstijlcongres van Nederland, met prominente sprekers, interactieve sessies, innovatieve oplossingen en voorbeelden van succesvolle implementaties van leefstijl in de praktijk.
  • Lobby: We zijn een autoriteit op het gebied van leefstijl en zetten onze expertise en onze relaties in om leefstijl hoger op de agenda te krijgen en integratie te versnellen bij de overheid, opleiders, zorgverzekeraars en relevante stakeholders.
  • Samenwerking: We zoeken samenwerking met organisaties die onze missie delen om krachten te bundelen en onze impact te vergroten.

Wat is leefstijl?


Leefstijl is de interactie tussen de verschillende pijlers die gezamenlijk van invloed zijn op de fysieke en mentale gezondheid van het individu. Vereniging Arts en Leefstijl heeft deze pijlers vormgegeven in het Leefstijlroer.

Een ongezonde leefstijl kan tot chronische aandoeningen leiden. Deze worden nu vaak met medicatie behandeld. Wetenschappelijk inzicht leert ons dat zelfs een kleine verandering van leefstijl invloed kan hebben op het verminderen of zelfs verdwijnen van de klachten van de patiënt. Dat is zo bij diabetes mellitus type 2 en bij hypertensie. Voor deze chronische aandoeningen hebben wij handleidingen ‘Demedicaliseren’ ontwikkeld waarin wordt uitgelegd hoe met leefstijlinterventies medicatie kan worden afgebouwd. De handleidingen kun je bestellen in onze webshop.

Bestuur


Het bestuur van Vereniging Arts Leefstijl bestaat uit medici en niet-medici. Zij overzien het beleid en de strategie en vertegenwoordigen de vereniging naar buiten. Voor de dagelijkse activiteiten wordt het bestuur ondersteund door een enthousiast team.

Iris de Vries

Voorzitter Vereniging Arts en Leefstijl

Henk van der Stelt

Penningmeester

Dirk Pekelharing

Algemeen bestuurslid

Douwe Atsma

Hoogleraar Cardiologie LUMC

Giliam Kuijpers

Algemeen bestuurslid