Interview met dr. Femi Janse: Bewustwording over de overgang


12-06-24

Dr. Femi Janse, gynaecoloog bij Rijnstate in Arnhem, deelt haar inzichten over de overgang, de bijbehorende klachten, en het belang van leefstijl hierin.

Lees meer  >

Naast 'Natuur op recept' is er nu ook 'Wandelen op recept'!


06-06-24

Naast 'Natuur op recept' is er nu ook 'Wandelen op recept'! Wandelen in de bossen, op de heide, in de duinen of langs het strand kent namelijk zeer positieve effecten op de gezondheid.

Lees meer  >

Douwe Atsma benoemd tot Vicevoorzitter van Vereniging Arts & Leefstijl


04-06-24

Tijdens onze algemene ledenvergadering hadden we het genoegen aan te kondigen dat Douwe Atsma, cardioloog bij LUMC, naast algemeen bestuurslid, nu ook vicevoorzitter wordt naast Iris de Vries. 

Lees meer  >

Voorzitterschap Iris de Vries verlengd met vier jaar: Een blik op de toekomst onder haar leiderschap


30-05-24

Tijdens de recente algemene ledenvergadering van de Vereniging Arts en Leefstijl hebben de leden ingestemd met de voordracht tot herbenoeming van Iris de Vries als voorzitter.

Lees meer  >

Samenspel tussen onze hormonen, het microbioom en onze gezondheid


27-05-24

Interview met Max Nieuwdorp, internist-endocrinoloog, hoogleraar diabetes en afdelingshoofd bij het: Samenspel tussen onze hormonen, het microbioom en onze gezondheid.

Lees meer  >

Werner Nijbroek: Nieuw bestuurslid van Vereniging Arts en Leefstijl


16-05-24

Werner Nijbroek is recent toegetreden als nieuw bestuurslid van de Vereniging Arts en Leefstijl. Met een achtergrond in bedrijfskunde brengt hij een schat aan ervaring en expertise met zich mee.

Lees meer  >

Nieuw! Handreiking Leefstijl(zorg)loket: stappenplan voor organisatie


16-05-24

Deze handreiking biedt een gedetailleerd stappenplan voor organisaties bij het opzetten van een loket, een belangrijke stap om de ontwikkeling van leefstijl(zorg)loketten te versterken.

Lees meer  >

Video: Leefstijlroer | Gesprekstool


15-05-24

Het Leefstijlroer van Vereniging Arts & Leefstijl is een hulpmiddel ter ondersteuning van het gesprek van de zorgprofessional met zijn patiënt.

Lees meer  >

Verklein je kans op diabetes type 2. Doe de Diabetes Risicotest


13-05-24

Vandaag in Goedemorgen NL waarschuwde Iris de Vries, onze voorzitter én huisarts, voor het groeiende aantal mensen met prediabetes, een voorstadium van diabetes type 2.

Lees meer  >

De Leefstijlcheck©!


10-05-24

In samenwerking met diverse partijen en experts hebben we in 2023 de Leefstijlcheck© ontwikkeld. Met deze laagdrempelige check worden zowel de patiënt als de zorgverlener op weg geholpen en ondersteunen we het leefstijlgesprek. 

Lees meer  >

Inschrijving geopend voor De Week van Arts en Leefstijl 2024 - 4 t/m 7 november


01-05-24

De inschrijving voor het grootste geaccrediteerde Leefstijlcongres van Nederland, De Week van Arts en Leefstijl 2024, is nu geopend.

Lees meer  >

Podcast: Leefstijl in en vanuit het ziekenhuis


14-03-24

Nieuwe podcast van de Coalitie Leefstijl in de Zorg met daarin onze voorzitter Iris de Vries aan het woord over de cruciale rol van leefstijl in en vanuit het ziekenhuis 

Lees meer  >

KAMG en Vereniging Arts & Leefstijl slaan de handen ineen


06-03-24

Verdieping van Samenwerking: KAMG en Vereniging Arts & Leefstijl slaan de handen ineen voor een geïntegreerde gezondheidsaanpak

Lees meer  >

Samenwerking tussen Chronisch ZorgNet en Vereniging Arts & Leefstijl in 2024!


29-02-24

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Chronisch ZorgNet en Vereniging Arts & Leefstijl de handen ineenslaan in 2024!

Lees meer  >

Leefstijl en duurzaamheid hand in hand: Nieuwe handreiking gelanceerd!


22-01-24

In samenwerking met de Groene Zorg Alliantie introduceert Vereniging Arts & Leefstijl met trots de handreiking 'Het Leefstijlroer en Duurzaamheid'.

Lees meer  >

Voeding en leefstijl als basis voor gezondheid in de jonge jaren


22-01-24

Max van Gent, jeugdarts in opleiding, en Simone Klijntjes, anios Neonatologie, over de nieuwe scholing die zij ontwikkelden en geven op 7 maart a.s. over leefstijlgeneeskunde en kinderen.

Lees meer  >

"Ontdek de kracht van het leefstijlgesprek!"


22-01-24

Leefstijlprofessional Ellen Willemsen: Ontdek de kracht van het leefstijlgesprek en leer effectief het Leefstijlroer in te zetten!

Lees meer  >

"Wandelen in de natuur is soms echt het beste medicijn."


22-01-24

Een mooi interview en artikel in het NRC met onze voorzitter en huisarts Iris de Vries over wat de kracht van onze natuur.

Lees meer  >

"Als verpleegkundigen hebben we de kracht om zaadjes van verandering te planten"


22-01-24

Een interview met Beau Konijn: Verpleegkundig Consulent, Leefstijlcoach, en ervaringsdeskundige over haar persoonlijke reis. 

Lees meer  >

Passie voor onderwijs en leefstijl


22-01-24

Jan Willem Wennemars, huisarts en docent van onze scholing Medicatieafbouw bij Diabetes Type 2 deelt in een interview zijn enthousiasme voor onderwijs en leefstijlgeneeskunde.

Lees meer  >

Veerle Smit: "We kunnen voor een groot deel zelf de zorg beter maken"


09-01-24

"We kunnen voor een groot deel zelf de zorg beter maken door te denken in oplossingen in plaats van problemen en ons te focussen op werkgeluk"

Lees meer  >

Scholing leefstijl in de oncologie: Ervaring vanuit het Rijnstate


15-12-23

Een gesprek met Hans Smit (longarts) en Hilde de Reus (verpleegkundige) van ziekenhuis Rijnstate over hun ervaringen met de op maat gemaakte training leefstijl in de oncologie

Lees meer  >

Balans tussen hoofd en hart: Een gesprek met Giliam Kuijpers


14-11-23

Een gesprek met Giliam Kuijpers over zelfzorg in de gezondheidszorg: "Mijn doel is om ervoor te zorgen dat artsen vooral ook voor zichzelf leren zorgen."

Lees meer  >

Huisarts Chris Otten over leefstijl en gedragsverandering


14-11-23

Huisarts Chris Otten deelt in een interview 5 praktische tips om patiënten te coachen hun leefstijl en gedrag aan te pakken.

Lees meer  >

Leefstijlbehandeling "Keer Diabetes2 Om" wordt vanaf 2024 vergoed vanuit de basisverzekering


30-10-23

Een interview met Barbara Kerstens en Emma Coles, beiden directeur van Voeding Leeft over deze belangrijke ontwikkeling.

Lees meer  >

‘Dit soort successen maakt het werk van zorgverleners leuker’


30-10-23

In een interview met Farmamagazine kreeg onze voorzitter Iris de Vries de kans om te spreken over de successen die we boeken met leefstijlgeneeskunde.

Lees meer  >

Anne van Vegchel-Hindriks, sportarts: "Beweging bewezen effectief in de behandeling van chronisch zieken"


03-11-23

Nederlanders bewegen te weinig blijkt uit tal van onderzoeken. In een interview vertelt Anne dat bewegen voor iedereen essentieel is.

Lees meer  >

"Als huisartsen mogen we het voortouw nemen in hervormingen"


30-10-23

In een interview met het Het Financieele Dagblad benadrukt onze voorzitter Iris de Vries het belang van verandering in de zorg.

Lees meer  >

Samenwerking platform Leefstijl in de Zorg


30-10-23

De Vereniging Arts & Leefstijl en platform Leefstijl in de Zorg van Bohn Stafleu van Loghum​ bundelen hun krachten met als gezamenlijk doel om leefstijl en leefstijlgeneeskunde nog prominenter op de kaart te zetten bij zorgprofessionals.

Lees meer  >

Maurits van der Veen, cardioloog: "Maak roken en stoppen-met-roken bespreekbaar in de spreekkamer"


08-10-23

​Roken is een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft in de spreekkamer. Maurits van der Veen, cardioloog en voorzitter van RookStopZorg , is toegewijd aan het aanpakken van dit probleem.

Lees meer  >

Huisarts en Leefstijlcoach Daphne Uyterlinden: "Inzetten op metabole gezondheid!"


08-10-23

Daphne Uyterlinden is een huisarts met een passie voor leefstijl. Ze gelooft dat leefstijl een sleutelrol speelt bij alle chronische klachten en problemen.

Lees meer  >

Kirsten Berk diëtist: passie voor leefstijl, voeding en diabetes


26-09-23

Dr. Kirsten Berk, senior onderzoeker en diëtist bij het Erasmus MC, is toegewijd aan het helpen van mensen met chronische ziekten, zoals diabetes.

Lees meer  >

Hugo Touw, intensivist en pleitbezorger van duurzaamheid in de zorg


21-09-23

Laten we samen streven naar een duurzamere en gezondere toekomst. Kom naar het Groene Zorg Festival en laat je inspireren!

Lees meer  >

Lian Tjon Soei Len, anesthesioloog-pijnspecialist | Welk leiderschap is nodig in de zorg?


18-09-23

In een driedelige blog deelt Lian haar reis: van haar rol als anesthesioloog tot haar groeiende betrokkenheid bij de oorzaken van chronische pijnklachten. 

Lees meer  >

Drs. Tamara Aipassa, Preventie Cardioloog: "Ook in 10 minuten kun je veel succes boeken!"


15-09-23

In dit interview deelt Tamara, preventie cardioloog, haar passie voor leefstijlgeneeskunde en het belang van leefstijl gesprekken in de zorg.

Lees meer  >

Janneke Stolker: "Ik hoop dat over 10 jaar onderwijs over leefstijlgeneeskunde overbodig is geworden!"


12-09-23

Janneke Stolker is huisarts, (gast)docent geneeskundeopleiding en eigenaar van Leefstijlaanpak. In een interview vertelt ze over haar motivatie.

Lees meer  >

Femke van Leeuwen: “We willen niet alleen gezond blijven werken tot aan ons pensioen, maar ook daarna nog gezond leven!”


11-09-23

Femke, bedrijfsarts: “Het afgelopen decennium heb ik duidelijk ingezien hoe essentieel leefstijl is in zowel het voorkomen als het herstellen van ziekten”

Lees meer  >

Lian Tjon Soei Len, anesthesioloog-pijnspecialist | Leefstijlprofessional van het jaar, en dan…?


06-09-23

In een driedelige blog deelt Lian haar reis: van haar rol als anesthesioloog tot haar groeiende betrokkenheid bij de oorzaken van chronische pijnklachten. 

Lees meer  >

Hoogleraar Koen Joosten: Ambassadeur van gezonde voeding voor kinderen


05-09-23

Koen Joosten, hoogleraar kindergeneeskunde, kinderarts-intensivist en lid van onze Raad van Bestuur, is een gepassioneerde voorvechter van gezonde voeding voor kinderen.

Lees meer  >

Het Groentecongres Vitaal vooruit met groenten en fruit!


05-09-23

Op donderdag 5 oktober zal het 7e Groentecongres plaatsvinden in Naturalis, Leiden. Het thema dit jaar: "Vitaal vooruit met groenten en fruit!"

Lees meer  >

Lian Tjon Soei Len, anesthesioloog-pijnspecialist | De aanleiding om anders te kijken naar ziekten


29-08-23

Leefstijlprofessional van het Jaar 2023, anesthesioloog en pijnspecialist, Lian Tjon Soei Len, heeft leefstijl geïntegreerd in de behandeling van chronische pijn.

Lees meer  >

Eva Noorda: Het is mijn droom dat leefstijl een vast onderdeel wordt van de reguliere zorg


23-08-23

“Tijdens onze opleiding hebben we geleerd om ziektes te behandelen, niet om mensen te helpen gezonder te leven. Terwijl beide zo hard nodig is.”

Lees meer  >

Leefstijl: wat is dat eigenlijk?


06-07-23

"Een gezonde leefstijl is meer dan alleen goed bewegen en gezond eten. Aspecten als slaap en je sociale omgeving zijn ook van groot belang."

Lees meer  >

Lian Tjon Soei Len: Leefstijl móét een plek krijgen bij chronische pijn


06-07-23

Lian Tjon Soei Len, Leefstijlprofessional van het Jaar, is anesthesioloog en pijnspecialist en heeft leefstijl een vaste plek gegeven binnen de behandeling van chronische pijn.

Lees meer  >

Ontwikkelingen Coalitie Leefstijl in de Zorg: Samen van denken naar doen


04-07-23

“Deze coalitie is vernieuwend omdat we de leefwereld van patiënten en professionals verbinden met de systeemwereld van de zorg.”

Lees meer  >

Podcast: Where the magic happens


04-07-23

Een podcast van de Coalitie Leefstijl in de Zorg waarin onze voorzitter Iris de Vries zich richt tot Minister Ernst Kuipers: "That’s were the magic happens."

Lees meer  >

170 zorgprofessionals bij scholing Metabool syndroom


03-07-23

Afgelopen woensdagavond gaf Daphne Uyterlinden de online scholing 'Metabool syndroom uitgelicht' i.s.m. Arts & Leefstijl en Prelum.

Lees meer  >

"Met een gezondere leefstijl is veel winst te behalen"


29-06-23

"Wat mij altijd verbaasd heeft is dat er in de opleiding geneeskunde eigenlijk geen aandacht was voor preventie, leefstijl en leefstijlgerichte behandelingen."

Lees meer  >

Podcast: Gezonde leefstijl als medicijn, de oplossing voor zorginfarct door chronische ziekten!


16-06-23

In deze podcast gaat Noor in gesprek met Dr Hanno Pijl over een gezonde leefstijl als medicijn. Hanno Pijl is internist-endocrinoloog op de Afdeling Interne Geneeskunde in het LUMC, hoogleraar diabetologie.

Lees meer  >

Nieuw! De Leefstijlcheck©: nu te downloaden


15-06-23

In samenwerking met diverse partijen en experts hebben we de Leefstijlcheck© ontwikkeld. Met deze laagdrempelige check worden zowel de patiënt als de zorgverlener op weg geholpen en ondersteunen we het leefstijlgesprek. 

Lees meer  >

Discussie: heeft de huisarts een rol bij financiële problemen van de patiënt?


11-05-23

Onlangs in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: 'De huisartsenpraktijk als welzijnswinkel.' Hierin discussiëren twee ervaren huisartsen: Jeroen van der Linde en Jan Galesloot over de vraag: heeft de huisarts een rol bij financiële problemen van hun patiënten?

Lees meer  >

'De Win-Win van Leefstijl': Groene Zorg Podcast met Hugo Touw


26-04-23

Voor De Groene Zorg Podcast spraken Evelyn Brakema en Judith de Bree met Hugo Touw over 'de win-win van leefstijl voor planeet en patiënt.' In deze interessante podcast bespreken ze hoe een integrale leefstijlaanpak de ziektelast kan terugdringen, wat de winst is van leefstijlinterventies en nog veel meer...
 

Lees meer  >

Leefstijl in de spreekkamer van de medische specialist? Jazeker!


18-04-23

In een artikel in de Nieuwsbrief Zorg & Innovatie gaven internist-vasculair geneeskundige Mattijs Out en onze voorzitter Iris de Vries onlangs antwoord op de vraag: 'In hoeverre is het de rol van medisch specialisten om zich bezig te houden met leefstijl interventies?'

Lees meer  >

Onze rol in Coalitie Leefstijl in de Zorg, BSL interview met Iris de Vries


07-04-23

Op 29 maart jl. heeft Minister Ernst Kuipers de aftrap gegeven voor de nieuwe Coalitie Leefstijl in de Zorg, een brede samenwerking tussen zorgprofessionals, kennisinstellingen en patiëntvertegenwoordigers. Zij gaan samenwerken om leefstijlinterventies een plek te geven binnen de gezondheidszorg. 

Lees meer  >

After video Leefstijl Werkt!


06-04-2023

Ons jaarcongres Leefstijl Werkt! ligt al weer ruim 2 weken achter ons. Op 17 maart konden we ons congres voor het eerst sind 2019 weer afsluiten met fysieke bijeenkomst met aansluitend een netwerklunch in het Rabo hoofdkantoor in Utrecht en bij VGZ in Arnhem. Bekijk de impressie van deze geslaagde afsluiting van ons congres.

Lees meer  >

Vlog Iris de Vries over Train De Trainer: Leefstijl in de spreekkamer


05-04-23

Samen met Beter Gezond organiseerden we onlangs op de Hilversumse hei de 'Train de Trainer'-dagen, een intensieve training over Leefstijl in de spreekkamer. Iris de Vries maakte over deze training een enthousiaste vlog. 

Lees meer  >

BSL congres: Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer


31-03-23

Op vrijdag 31 maart waren wij aanwezig bij het congres ‘Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer’ georganiseerd door Bohn Stafleu van Loghum (BSL), bijgewoond door meer dan 300 deelnemers uit alle disciplines in de zorg.

Lees meer  >

Mijlpaal: Coalitie Leefstijl in de Zorg van start!


29-03-23

Op woensdag 29 maart heeft Minister Kuipers het startsein gegeven voor de Coalitie Leefstijl in de Zorg, een breed samenwerkingsverband van TNO, Patiëntenfederatie Nederland, de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), Vereniging Arts & Leefstijl en ZonMw. 

Lees meer  >

De ontmoeting van Iris met de Koning bij de Nederlands Zorgautoriteit


28-03-2023

Tijdens de Arts en Leefstijl Week was Iris de Vries op dinsdag 14 maart uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het werkbezoek van Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit bezoek stond o.a. in het teken van het toekomstbestendig maken van de zorg.

Lees meer  >

Lancering van de Leefstijlcheck


28-03-2023

Op de slotdag van Leefstijl Werkt lanceerde Douwe Atsma, Hoogleraar Cardiologie en bestuurslid van onze vereniging ook de Leefstijlcheck, het laagdrempelige instrument dat we hebben ontwikkeld om artsen en zorgverleners te helpen om het Leefstijlgesprek met de patiënt te voeren. 

Lees meer  >

Leefstijlprofessional van het jaar: Lian Tjon Soei Len


28-03-2023

Op de slotdag van ons congres vond ook de finale plaats van onze jaarlijkse verkiezing ‘Leefstijlprofessional van het Jaar'. Doel van deze verkiezing is om zorgprofessionals die zich op een positieve manier inzetten voor leefstijl en leefstijlgeneeskunde.

Lees meer  >

Terugblik congres Leefstijl Werkt!


28-03-2023

Van 13 tot en met 17 maart vond ons jaarlijkse grote leefstijlcongres plaats. We kijken met gepaste trots en een voldaan gevoel terug op deze enerverende week vol kennis, inspiratie en onderling contact tussen de honderden enthousiaste deelnemers.

Lees meer  >

Sanofi en Vereniging Arts en Leefstijl maken video met tips & tricks


30-01-23

Met een gezonde leefstijl is veel winst te behalen, zeker voor mensen met diabetes type 2. Maar, hoe ga je dat gesprek aan? Het is als behandelaar best lastig om het gesprek aan te gaan over leefstijl. Sanofi heeft daarom in samenwerking met Vereniging Arts en Leefstijl een informatieve video gemaakt vol tips en tricks. 

Lees meer  >

Verkiezing Leefstijlprofessional van het jaar


18-01-23

Wie wordt de ‘Leefstijlprofessional 2023’? Tijdens de Arts en leefstijl Week in maart reiken we voor de vierde keer deze eretitel uit aan een zorgprofessional die aantoonbaar impact heeft op de leefstijl in de zorg. Nomineren kan tot 31 januari!

Lees meer  >

Routekaart Leefstijlgeneeskunde: zorg voor de toekomst


13-12-22

De Routekaart Leefstijlgeneeskunde maakt zichtbaar wie wat oppakt en wat nog hard nodig is om de ontwikkelingen in leefstijlgeneeskunde richting te geven en te versnellen. We nodigen iedereen die bezig is met leefstijlgeneeskunde van harte uit om mee te doen!

Lees meer  >

Vereniging Arts en Leefstijl ondertekent Green Deal Duurzame Zorg


8-12-22

Op 8 december ondertekenden meer dan 250 partijen uit de zorgsector de ‘Green Deal samen werken aan duurzame zorg’ , waaronder Vereniging Arts en Leefstijl. “Leefstijl en duurzaamheid zijn integraal verbonden en beiden zeer urgent."

Lees meer  >

Nieuw instrument op komst: gestandaardiseerde anamnese


24-11-22

In aanvulling op het succesvolle Leefstijlroer ontwikkelt Vereniging Arts en Leefstijl een nieuw instrument: de LeefstijlCheck. Een gestandaardiseerde anamnese voor zorgverleners die de leefstijl van hun patiënten of cliënten systematisch willen evalueren.

Lees meer  >

Leefstijlgeneeskunde in de werkomgeving. Werk als medicijn?


14-09-22

Op 16 november is het 5e Lifestyle4Health-jaarcongres: hét congres over toepassing van leefstijlgeneeskunde in de werkomgeving. Centraal staat de vraag hoe leefstijl en (het hebben van) werk elkaar kunnen versterken.

Lees meer  >

Werkgroep Leefstijl en Kanker: ‘doelgericht meters maken’


09-08-22

Binnen Arts en Leefstijl werkt de werkgroep Leefstijl en Kanker aan een compendium met praktische informatie voor zorgprofessionals. Alles wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast verzorgt de werkgroep presentaties en scholingen.

Lees meer  >

‘Kleine stapjes en keuzes maken: daar draait het om bij leefstijlverandering’


02-08-22

Alvast een voorproefje op het handboek ‘Leefstijlgeneeskunde in de praktijk’ van Marjolein Streur-Kranenburg voor Bohn Stafleu van Loghum. In dit interview vertelt leefstijlarts Daphne Uyterlinden over de rol van leefstijl in (80% van!) haar consulten.

Lees meer  >

Samenwerking voor ALC-opleiding


26-07-22

Vereniging Arts en Leefstijl werkt samen met Stichting Medische Opleidingen Nederland voor de opleiding Advanced Lifestyle Coaching voor zorgprofessionals. In 18 lesdagen delen 14 experts hun kennis.

Lees meer  >

Preventie Manifest 2022


12-07-22

Een groot aantal partijen vindt dat verbreding en verdieping van het preventieakkoord ruimte moet bieden aan twee belangrijke ambities. Dit is uitgewerkt in het Preventie Manifest 2022 dat is aangeboden aan de VWS-staatssecretaris.

Lees meer  >

Samenwerking met verpleegkundige specialisten van Hogeschool Utrecht


17-03-22

Vereniging Arts en Leefstijl werkt samen met de opleiding en alumnivereniging voor verpleegkundig specialisten van de Hogeschool Utrecht om leefstijl nog meer in de opleiding te integreren.

Lees meer  >

Wat is de rol van de cardioloog?


13-01-22

'Leefstijlgeneeskunde moet een sleutelrol krijgen in de cardiologie', betoogt hoogleraar Douwe Atsma tijdens een interview met De Cardioloog. ‘Wij artsen realiseren ons te weinig dat we een uiterst belangrijke rol hebben in het motiveren van onze patiënten.’

Lees meer  >

Nieuwe scholing 'Leefstijl in de praktijk' - op locatie!


06-01-22

Wat is precies de invloed van leefstijl bij chronische ziekten? En hoe voer je het gesprek over leefstijl in de spreekkamer? Train deze vaardigheden in de scholing ‘Leefstijl in de praktijk’!

Lees meer  >

Bekendmaking verkiezing Leefstijlprofessional 2021


29-11-21

We ontvingen ruim 1.600 stemmen voor de 'Leefstijlprofessional van het jaar 2021'. Enorm bedankt! Het was een nek-aan-nek-race van de genomineerden: chirurg-oncoloog Eva Noorda, psychiater Rogier Hoenders en verzekeringsarts Linda Battes.

Lees meer  >

Huisarts Chris Otten over de urgentie van leefstijl binnen de huisartsenzorg


29-09-21

Chris Otten is huisarts bij Jonkers & Otten Huisartsenzorg in Leiden en adviseur van het ROHWN-Kwaliteitsteam op het gebied van leefstijl. In 2016 sloot hij zich aan bij Arts en Leefstijl om zijn kennis van leefstijl(geneeskunde) te verdiepen en verbreden.

Lees meer  >

De zorg moet duurzamer, in gesprek met Hugo Touw


21-09-21

Hugo Touw is intensivist in het Radboudumc en treedt daarnaast vaak in het voetlicht als pleitbezorger van duurzaamheid in de zorg. We spraken hem over de noodzaak van verduurzamen in de zorg en wat we daar vandaag al aan kunnen doen.

Lees meer  >

Diëtist Connie Hoek over 10 jaar leefstijlgeneeskunde


21-09-21

Cronies, een groep mensen die jarenlang bewust kiezen voor energiebeperkte en kwalitatief goede voeding, blijven slanker dan de rest van de wereldbevolking. Gewoon minder eten dus? Het ligt genuanceerder.

Lees meer  >

In gesprek met Ad de Bont


14-09-21

In gesprek met Ad de Bont, partner en stedenbouwkundige bij Urhahn stedenbouw & strategie, auteur van De Beweegvriendelijke Stad en Buitenkansen. 

Lees meer  >

FarmaMagazine: Veerkracht in de zorg door mindfulness


26-07-21

Eerste in een reeks van vijf artikelen over de belangrijkste leefstijlpijlers. Dit keer de pijler Ontspanning.

Lees meer  >

Verslag webinar 'Veilig zwanger aan het werk?'


26-07-21

Zorg van de Zaak Netwerk biedt een reeks webinars ‘Gezond leven, gezond werken’ aan voor professionals, om kennis over leefstijl te vergroten en effectief te leren toepassen in de praktijk. 

Lees meer  >

Online ALV met gelijkgestemde leden


09-06-21

Op 31 mei namen we afscheid van Tamara de Weijer die samen met Iris de Vries de vereniging in 2016 oprichtte. We zijn blij met ons nieuwe bestuurslid Douwe Atsma, interventiecardioloog LUMC.

Lees meer  >

Leefstijl in de oncologie


09-06-21

In samenwerking met Radboudumc binnen het project Beter Gezond wordt leefstijl op de kaart wordt gezet in verschillende oncologie-afdelingen.

Lees meer  >

Het doktersrecept voor beweging


09-06-21

Leefstijlgeneeskunde wordt steeds vaker gezien als fundament voor zowel preventie als de behandeling van diverse chronische aandoeningen. In een reeks van vijf artikelen, ontwikkeld in samenwerking tussen FarmaMagazine en Vereniging Arts en Leefstijl, nemen we de belangrijkste leefstijlpijlers onder de loep.

Lees meer  >

Leefstijlgeneeskunde en Positieve Gezondheid geïntegreerd in de opleiding Geneeskunde


03-05-21

Hoe implementeren we de brede blik op gezondheid in het onderwijs? Een toelichting van Marit Geelink, Anne van der Wel (Student & Leefstijl), Iris de Vries (Vereniging Arts & Leefstijl) en Karolien van den Brekel (iPH).

Lees meer  >

10 jaar Arts en Leefstijl Jaarcongres: in gesprek met de initiatiefnemers Martijn van Beek en Barbara Kerstens


27-04-21

Het eerste leefstijlcongres is in 2011 door Voeding Leeft opgezet en is uitgegroeid tot het grootste Leefstijlcongres voor artsen. Na de overdracht van de organisatie aan Vereniging Arts & Leefstijl is Voeding Leeft nog altijd betrokken. Een gesprek over het succes van afgelopen jaren.

Lees meer  >

Webpagina Gezondheid in onderwijs is nu live!


26-04-21

Vereniging Arts & Leefstijl, Student & Leefstijl en iPH maken zich samen sterk om een overzicht van het bestaand onderwijsaanbod rondom Leefstijlgeneeskunde en Positieve Gezondheid in te richten op de website www.gezondheidinonderwijs.nl

Lees meer  >

Een eerlijke kans op gezond leven


12-04-21

Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) stelt: overheid moet zichzelf verplichten de gezondheidsverschillen tussen hoog- en laagopgeleide Nederlanders terug te dringen!

Lees meer  >

Met de campagne ‘Geef kleur door’ gaan we de wereld gezonder kleuren.


08-04-21

Tijd om iets te verspreiden waar de wereld gezonder en duurzamer van wordt. En dat is: meer groenten en fruit voor iedereen. 2021 is uitgeroepen tot het Internationaal VN-jaar van Groenten en Fruit.

Lees meer  >

Leefstijlinterventie opgezet met aandacht voor medische en sociale klachten.


23-03-21

Verzekeringsarts Linda Battes (UWV) stapte enige tijd geleden letterlijk bij de buren – sportschool My Health in Breda – naar binnen met de vraag of klanten in de Ziektewet er terecht zouden kunnen. Inmiddels vindt deze groep de weg naar My Health: voor velen werd koudwatervrees een warm bad.

Lees meer  >

Samenwerking met FarmaMagazine


16-03-21

Met FarmaMagazine maken we een reeks over alle pijlers van het Leefstijlroer. Het eerste artikel over 'Voeding' is vandaag verschenen. Hierin wordt leefstijl-huisarts Daphne Uyterlinden geïnterviewd.

Lees meer  >

Overzicht politieke standpunten t.a.v. leefstijl en preventie


15-03-21

Omdat de verkiezingen voor de deur staan, heeft onze partner, communicatie-adviesbureau Issuemakers, op een rijtje gezet wat er in de partijprogramma’s staat over leefstijl en preventie. 

Lees meer  >

Leefstijlgeneeskunde en Positieve Gezondheid in curricula Geneeskunde- huisartsenopleiding


09-03-21

Vereniging Arts & Leefstijl, Institute for Positive Health en Stichting Student & Leefstijl hebben samen met de Fred Foundation een gezamenlijk doel: alle deelnemers van de Geneeskunde- en van de huisartsenopleiding in Nederland krijgen tijdens hun basisopleiding serieus en gedegen de kans om een bredere blik op gezondheid te ontwikkelen.

Lees meer  >

Natuur en Gezonde Leefstijl


22-02-21

Als onderdeel van een gezonde leefstijl is bewegen in de natuur een goede invulling. Bewegen of ontspannen in het groen versterkt de weerstand en heeft een gunstig effect ter voorkoming en bij de behandeling van bijna alle ziekten.

Lees meer  >

Steunpakket sociaal en mentaal welzijn en leefstijl


22-02-21

Minister H. de Jonge en staatssecretaris P. Blokhuis hebben onze oproep omarmd. Lees de kamerbrief ‘Steunpakket sociaal en mentaal welzijn en leefstijl’ d.d. 12 feb.,

Lees meer  >

Artikel van Vereniging Arts en Leefstijl in Huisarts & Wetenschap


16-02-21

Voor de effectiviteit van leefstijlinterventies bij chronische aandoeningen is toenemend bewijs. Er is voldoende wetenschappelijke onderbouwing om serieus aan de slag te gaan met leefstijl.

Lees meer  >

Leefstijl is niet controversieel verklaard. Daar zijn we blij mee!


16-02-21

We vroegen jullie eind januari om onze brief te delen waarin aan de Vaste Commissieleden (VC) van het ministerie van VWS werd gevraagd het leefstijldossier niet als controversieel te verklaren. Dit verzoek is gehonoreerd.

Lees meer  >

Lifesight.me


14-01-21

Eenvoudig toegang geven tot evidence-based informatie in PubMed over leefstijlkeuzen is de core business van de app LifeSight.me. Niet alleen omdat iedereen wel hoogopgeleide...

Lees meer  >

Praktijkverhaal Karel Bos


06-01-21

“Aan het eind van een consult vraag ik standaard: kan ik nog iets anders voor u betekenen? Meestal is het antwoord ‘nee’. Dan vraag ik: of zou u iets willen veranderen aan uw leefstijl? Eigenlijk altijd klinkt dan ‘ja’.

Lees meer  >

Een blog van dr. Kasper Janssen, sportarts


21-12-20

 Hoe gezond begon uw 2020? Sportarts Kasper Janssen blogt over positieve ontwikkelingen in de geneeskunde voor 2021.

Lees meer  >

Praktijkverhaal Jon Brouwers


20-12-2020

Jon Brouwers, apotheekhoudend huisarts in Bakkeveen over de Bloeizones van Friesland en over het programma ‘Dokters van Morgen’ waarin ze laat zien hoe zij twee patiënten succesvol met leefstijl begeleidt, bij het verlagen van hun bloeddruk.

Lees meer  >

Pak Hypertensie aan met Leefstijl


26-11-20

Meer dan 3 miljoen Nederlanders hebben hypertensie. Daarmee is hypertensie een veel voorkomende risicofactor voor hart- en vaatziekten. Leefstijlinterventie kan succesvol zijn in het voorkomen of verbeteren van hypertensie.

Lees meer  >

COVID-19 poster met leefstijladviezen

De overheid heeft onze oproep omarmd: poster met COVID-19 leefstijladviezen.

Onze oproep aan en ons gesprek met staatssecretaris Blokhuis om meer aandacht te vragen voor leefstijl, heeft effect gehad. In alle publieksvoorlichting is vanaf nu gezonde leefstijl onderdeel van de Covid-19 maatregelen, naast de 1,5 meter afstand, het vermijden van drukke plekken en thuisblijven bij verkoudheidsklachten. We zijn er trots op dat we dit samen met de ondersteuning van veel zorgprofessionals hebben gerealiseerd.

Lees meer  >

Leefstijl door minister-president Rutte benoemd tijdens het kamerdebat


18-11-20

Een gezonde leefstijl kan al binnen enkele weken het immuunsysteem versterken en de gezondheid en weerstand van een ieder verbeteren. En dat helpt je ook enorm in strijd tegen het coronavirus. In het basis pakket zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van de gecombineerde leefstijlinterventie waarbij je gecoacht wordt voor een duurzame gedragsverandering.

Lees meer  >

Leefstijladvisering in de praktijk: wie betaalt de rekening?


18-11-20

De Nederlandse gezondheidszorg is van hoge kwaliteit en is goed toegankelijk. Maar de uitdaging ligt in de betaalbaarheid, de zorg in Nederlands kost namelijk ruim € 100 miljard per jaar (bron: CBS). Om de zorg toekomstbestendig te maken, is versterking nodig van bijvoorbeeld innovatie, digitalisering en de implementatie gezondere leefstijl. Huisartsen ondersteunen patiënten bij deze gedragsverandering. Hoe doen ze dat?

Lees meer  >

Fantastisch resultaat: oproep tot gezond leven door Hugo de Jonge


17-11-20

Minister Hugo de Jonge riep op tot gezond leven in de persconferentie van dinsdag 17 november jl.! Dit naar aanleiding van de belangrijke brief die namens 70 andere (bekende) medici, academici en bestuurders werd gestuurd naar Ministerie van VWS.

Lees meer  >

Praktijkverhaal Connie Hoek


12-11-20

Connie is een zelfstandig gevestigde diëtist in regio Zuid-Holland. Ze is gespecialiseerd in metabole ontregeling en diabetes en ze werkt intensief samen met drie...

Lees meer  >

Praktijkverhaal Rogier Hoenders


22-10-20

Rogier Hoenders is psychiater, onderzoeker en opleider bij Lentis in Groningen. Hij richtte er het Centrum voor Integrale Psychiatrie op. Een gesprek over geheime...

Lees meer  >

Een korte terugblik op ‘De Week van Arts en Leefstijl’


30-09-20

De aftrap op maandag stond in het teken van ‘E-health’, met de sprekers Neils Chavannes, Mike Trenell en Miguide. Niet alleen leerden we wat...

Lees meer  >

Fit4Life: Wetenschap vertaald naar praktisch handboek over fit worden


02-11-20

Huisarts in opleiding en wetenschapper Stefan van Rooijen heeft een toegankelijk handboek over fit worden geschreven. Het boek ‘Fit4life- het doktersrecept’ is gebaseerd op zijn eerder gepubliceerde proefschrift Fit4Surgery. In het boek maakt hij die bewezen methode toegankelijk voor iedereen die fit wil worden. Aangevuld met tips van veel experts. Juist nu gezondheid, het hebben van een gezond gewicht en fit zijn zo belangrijk zijn.

Lees meer  >

Praktijkverhaal Leefstijlprofessional 2020 - Anne-Margreeth Krijger-Dijkema


15-10-20

Anne-Margreeth is apotheker bij Academische Apotheek Stevenshof en ze was projectleider van de pilot ‘Diabetypering en Leefstijl Als Medicijn (DLAM)’. Ze is de Arts...

Lees meer  >

Aandacht voor leefstijl bij corona maatregelen


30-09-20

Samen met ruim 2.000 zorgprofessionals vroeg Vereniging Arts en Leefstijl in mei jl. staatssecretaris Blokhuis om naast de corona-maatregelen ook gezonde leefstijl op te nemen. Dat werd belangrijk gevonden...

Lees meer  >

Beantwoording Kamervragen over berichten dat mensen met overgewicht meer risico lopen bij het coronavirus


10-09-20

Tweede-Kamerleden Kuik, Van den Berg en Von Martels (allen CDA) hebben schriftelijke vragen gesteld over berichten dat mensen met overgewicht meer risico lopen bij...

Lees meer  >

Maak kennis met de Persoonlijke Gezondheidscheck van &niped


2-09-20

Wij van &niped geloven in preventie en alle positieve effecten hiervan. Van voorzorg naar nazorg, in plaats van ‘wachten op klachten’. Ons doel is...

Lees meer  >

40 procent van alle gevallen van kanker kan door voeding en leefstijl worden voorkomen!


1-09-20

Als onderdeel van het wereldwijde World Cancer Research Fund netwerk, zet het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) zich al meer dan 25 jaar in...

Lees meer  >

MiGuide voor duurzame gedragsverandering


20-08-20

MiGuide is een app die is opgericht om patiënten met diabetes type 2 te begeleiden bij het krijgen van een gezondere leefstijl. De MiGuide...

Lees meer  >

Scoor beloningen met een actieve levensstijl met a.s.r. Vitality!


19-08-20

In de huidige maatschappij is de balans tussen werk en privé best wel eens een zoektocht. Zeker nu door Covid-19 thuiswerken meer regel is...

Lees meer  >

Nieuws van onze congresexposant PuurGezond


19-08-20

PuurGezond is een platform over gezonde voeding, waarbij onbewerkt eten en zelf koken centraal staan. PuurGezond is ontwikkeld door de diëtisten Karine Hoenderdos, Mary...

Lees meer  >

Nieuws van onze partner Voeding Leeft


19-08-20

Publicatie in BMJ Nutrition, Prevention & Health: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Keer Diabetes2 Om ook op de lange termijn effectief is. Eerder onderzoek...

Lees meer  >

COVID-19 poster met leefstijladviezen


6-08-20

De overheid heeft onze oproep omarmd: poster met COVID-19 leefstijladviezen. Onze oproep aan en ons gesprek met staatssecretaris Blokhuis om meer aandacht te vragen…

Lees meer  >

Publicatie in PLOSONE!


29-07-20

Welke factoren bepalen of huisartsen leefstijlverandering bespreken met hun patiënten? Dat heeft Lisanne Kiestra, voor haar Master-thesis onderzocht in samenwerking met onze collega’s Francis…

Lees meer  >

De urgentie van duurzame en gezonde voeding in de zorg. Praat mee in de Online Dialoog!


16-07-20

De afgelopen maanden is de noodzaak om Nederland duurzamer en gezonder te maken flink toegenomen. Zeker binnen zorgorganisaties neemt preventieve gezondheid een steeds grotere…

Lees meer  >

Nieuw onderzoek van TNO en LUMC naar leefstijl en continu glucose monitoring nu open voor mensen met Type 2 Diabetes


16-07-20

Van onze partners TNO / LUMC Bent u huisarts of zorgprofessional in of nabij Delft (o.a. gemeente Westland, Wateringen, Delft, Rijswijk, Pijnacker, Nootdorp) en…

Lees meer  >

Aan tafel bij Blokhuis: aandacht voor de vitale corona-maatregel: leefstijl!


24-06-20

Iris de Vries, onze nieuwe voorzitter, werd afgelopen dagen uitgenodigd voor een bijeenkomst met het onderwerp ‘Leefstijl en COVID-19’. Staatssecretaris Blokhuis beloofde tijdens het…

Lees meer  >

Eenvoudig verwijzen naar de GLI: Leefstijlcoaches in Zorgdomein!


23-06-20

Sinds 1 mei is de beroepsgroep Leefstijlcoach toegevoegd aan Zorgdomein. Als huisarts en medisch specialist kun je patiënten via Zorgdomein voor deelname aan de…

Lees meer  >

Tamara de Weijer en Maaike de Vries bij BNR Beter


14-06-20

Gezonde leefstijl als medicijn tegen corona Op basis van cijfers van het RIVM blijkt dat bijna 75% van de patiënten die zijn overleden aan…

Lees meer  >

Onze nieuwe voorzitter: Iris de Vries!


3-06-20

Op de ALV van 27 mei 2020 droeg Tamara de Weijer het voorzitterschap van Vereniging Arts en Leefstijl over aan Iris de Vries, mede-oprichter en vice-voorzitter van de vereniging. 

Lees meer  >

Leefstijl op de agenda, juist nu!


20-05-20

Onze partner Lifestyle4Health heeft een prachtig film-opname gemaakt met onze vice-voorzitter en huisarts Iris de Vries. Namens ruim 2.250 huisartsen doet zij een heldere…

Lees meer  >