Natuur voor Gezonde Leefstijl: wetenschap en praktijk

Aanvang:
Woensdag 17 januari 2024 20:00 uur
Einde:
Woensdag 17 januari 2024 21:30 uur

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.
Heb je nog geen account bij Arts en Leefstijl? Dan word je gevraagd om deze aan te maken. Je gegevens worden uitsluitend gebruikt voor deze activiteit en vastlegging van de (eventuele) accreditatie en certificering. Je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren. Geen bericht ontvangen? ⚠️ Controleer dan je map ongewenste e-mail. Na verificatie van je account kun je de inschrijving vervolgen. Je inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.​

Over deze scholing


Verblijf in de natuur kan gezonde leefstijl versterken en positieve gezondheidseffecten hebben bij vele patiëntgroepen. Hoe dat zit en wat jij vanuit jouw professie zelf en samen met anderen kunt doen, leer je tijdens deze online scholing. Je ontvangt praktische materialen, werkwijzen en tips. 

Prof. dr. Pim Assendelft bespreekt welke evidence er is voor de gezonde effecten van natuur, zowel de werkingsmechanismen, de gezondheidseffecten en de relevante doelgroepen. Vandaaruit kan de zorgprofessional op meerdere manieren natuur integreren in leefstijladviezen en begeleiding. Huisarts Chris Otten deelt daarnaast praktische handvaten in de vorm van werkwijzen, materialen, verwijs- en samenwerkingsmogelijkheden en praktische tips. Namens Alles is Gezondheid gaat Anette Postma in op de vraag hoe zorgverleners natuur in kunnen zetten in om te werken aan de gezondheid van cliënten en patiënten.

Na afloop heb je de motivatie en kennis & kunde om binnen de eigen mogelijkheden van je praktijk en regio met dit onderwerp aan de slag te gaan!

Oud deelnemers over deze scholing
"Het belang van 'groen' werd goed in beeld gebracht."
"Goede en duidelijke lezing. Fijn ook om het wetenschappelijk zo veel te onderbouwen."
"Interessant, rustige spreker, erg duidelijk en vriendelijk."

Gemiddeld beoordeeld met een 7.9!

Partner

Deze scholing wordt in samenwerking met onze partner Alles is Gezondheid georganiseerd.

Praktische informatie


Kosten

€35,- voor leden van Vereniging Arts en Leefstijl, €15,- voor studentleden en €50,- voor niet leden.
Lid worden? Lees hier meer over de voordelen en hoe je lid wordt.

Terugkijken

Kun je niet op de gegeven datum en tijdstip online aanwezig zijn? Geen probleem. Schrijf je wél in en dan krijg je na afloop een hand-out en een twee weken geldige terugkijklink (zonder accreditatie). 

Accreditatie

2 punten bij 

  • Artsenfederatie KNMG (ABC1, voor huisartsen)*
  • Kwaliteitsregister van de LV POH-GGZ (Praktijkondersteuner Huisarts - Geestelijke Gezondheidszorg)
  • Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO)

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar en na afloop de toets maakt.

Certificaat

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. Hiermee kan je accreditatie-uren buiten eigen vakgebied toegekend krijgen (regeling deskundigheidsbevordering buiten eigen vakgebied).

Leefstijlpunten

Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op. Meer informatie over het Leefstijlvignet vind je hier

 

Over prof. dr. Pim Assendelft


Prof. dr. Pim Assendelft is hoogleraar Preventie in de zorg bij het Radboudumc, en tevens voorzitter van de interfacultaire project preventie en zorg.

Met veel plezier vervul ik de rollen van ‘trekker’ van het Interfacultaire project preventie en voorzitter van de Kerngroep. Preventie gaat over individueel gedrag, sociale en fysieke omgeving. Als huisarts en vanuit het Radboudumc denk ik al snel aan de spreekkamer en individueel gezondheidsgedrag, maar ik kom er steeds vaker achter dat dit gedrag erg afhankelijk is van de context.

Ik vind het persoonlijk erg leuk om van alle invalshoeken uit alle faculteiten te leren. Verder vind ik het als ‘verbinder’ inspirerend om te verbinden tussen onderwijs, onderzoek en praktijk, en tussen Radboud Universiteit, Radboudumc en partijen in de regio, zoals andere universiteiten, hogescholen, gemeenten, huisartsengroepen en GGD’en. Preventie doe je niet achter een bureau of in alleen maar in een spreekkamer: je moet daar zijn waar de mensen wonen en werken! Dat vergt ‘omdenken’ en een heel eigen infrastructuur voor onderwijs en onderzoek. Da’s interessant pionierswerk!

Bron: https://www.ru.nl/pim-assendelft

Over huisarts Chris Otten


Chris Otten is huisarts te Leiden bij Jonkers & Otten, Huisartsenzorg. Chris is daarnaast adviseur van het ROHWN-Kwaliteitsteam op het gebied van leefstijl.  

Zijn interesse in leefstijl begon tijdens de huisartsenopleiding. Sinds die tijd volgt hij alle ontwikkelingen op de voet om ze ook toe te kunnen passen in de praktijk. Door zich aan te sluiten bij Arts en Leefstijl in 2016 en de congressen en nascholingen te volgen, heeft hij zijn kennis verder verdiept en verbreed.

Over Annette Postma


Namens Alles is Gezondheid gaat moderator Anette Postma in op de vraag hoe zorgverleners natuur in kunnen zetten in om te werken aan de gezondheid van cliënten en patiënten. Ze ontwikkelde samen met zorgverleners een aantal praktische materialen, zoals patientenfolder, praktijkkaart en verwijsbriefje. Die helpen de patiënt om meer te bewegen, ontmoeten of ontspannen in de natuur in plaats van in een bebouwde omgeving of binnenruimte.