Voeding in de spreekkamer

Aanvang:
Maandag 18 september 2023 19:30 uur
Einde:
Maandag 18 september 2023 21:00 uur

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.
Heb je nog geen account bij Arts en Leefstijl? Dan word je gevraagd om deze aan te maken. Je gegevens worden uitsluitend gebruikt voor deze activiteit en vastlegging van de (eventuele) accreditatie en certificering. Je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren. Geen bericht ontvangen? ⚠️ Controleer dan je map ongewenste e-mail. Na verificatie van je account kun je de inschrijving vervolgen. Je inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.​

Over deze scholing


Voeding wordt vaak gezien als een van de oorzaken van chronische ziekten. Maar voeding kan ook bijdragen aan de verbetering van chronische fysieke en mentale aandoeningen. In deze online scholing bespreekt cardioloog dr. Annemieke Jansen, aan de hand van recente onderzoeken, hoe praktische en haalbare voedingsinterventies kunnen worden ingezet in het verminderen van fysieke en mentale klachten. Ook bespreken we voedingshypes en mythes aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en wordt de invloed van voeding op andere leefstijlpijlers zoals slaap en stress behandeld.

Leerdoelen

 • Wat is de rol van voeding bij chronische ziektes?
 • Welke rol speelt voeding in preventie?
 • Hoe voer je het gesprek met de patiënt over voeding?
 • Hypes en Mythes in perspectief:
  • Keto/Koolhydraat beperkt
  • Bewerkt versus Onbewerkt
  • Bioritme: Wat is het effect van het tijdstip van eten?
 • Welke rol speelt voeding bij (pre-)diabetes? 

Oud deelnemers over deze scholing

"Fantastische presentatie met duidelijke afbeeldingen"
"Duidelijke info, gericht op de klinische praktijk"
"Goede manier van presenteren, rustig."

Gemiddeld beoordeeld met een 7.8!

Praktische informatie


Kosten

Leden van Vereniging Arts en Leefstijl: €35
Studentleden: €15
Niet-leden: €50

Lid worden? Lees hier meer over de voordelen en hoe je lid wordt.

Accreditatie: 2 punten bij

 • Verpleegkundig Specialisten Register (VSR)
 • Artsenfederatie KNMG (Algemene Nascholing (ABAN))*

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar en na afloop de toets maakt.

Certificaat

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. Hiermee kan je accreditatie-uren buiten eigen vakgebied toegekend krijgen (regeling deskundigheidsbevordering buiten eigen vakgebied).

Leefstijlpunten

Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op. Deze 2 punten zijn voor de categorie pijlers. Meer informatie over het Leefstijlvignet vind je hier

Over Annemieke Jansen


Annemieke Jansen is algemeen cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Ze heeft zich gespecialiseerd in beeldvorming bij hartfalen, wat leidde tot een promotieonderzoek aan de TU Eindhoven. Naast het voornoemde aandachtsgebied heeft ze grote interesse voor het vrouwenhart en de preventieve cardiologie.

Annemieke doet al jaren onderzoek naar de preventieve werking van gezonde voeding voor hart- en vaatziekten, De gevolgen van ons eet- en leefpatroon voor ons lichaam staan daarbij centraal.

Samen met haar zus, Janine – grafisch vormgever, foodfotograaf en fervent kok, die de zienswijze en bevindingen van Annemieke naar de praktijk vertaalt – schreef ze drie goed ontvangen kookboeken: Hartstikke lekker. Voorkomen is beter dan genezen; Hartstikke mediterraan. Langer, fitter en slanker leven dankzij de mediterrane keuken; en Mooi mediterraan. Vier het leven en val af!. 
Met zwager Joris Vermeulen schreef Annemieke Hart voor je lijf. Leefstijladviezen van een cardioloog. 

Annemieke heeft met haar zus onder de naam Jansen & Jansen een wekelijkse column in dagblad Trouw en ze leveren bijdragen aan elke editie van het tijdschrift De smaak van Italië.