Een gezonder Nederland door toepassing van leefstijlgeneeskunde!

Vereniging Arts & Leefstijl ziet leefstijlgeneeskunde als het fundament voor zorggerelateerde en geïndiceerde preventie als behandeling van chronische aandoeningen. Het is onze missie dat leefstijlgeneeskunde uiterlijk in 2030 een integraal onderdeel is binnen de reguliere gezondheidszorg, zodat patiënten een bewuste keuze kunnen maken. Leefstijl als het kan, medicatie als het moet.

We zijn autoriteit in het vertalen van wetenschappelijk onderbouwde leefstijlgeneeskunde naar de praktijk van zorgprofessionals. Wij bieden geaccrediteerde scholingen voor zorgprofessionals uit alle disciplines. Zo geven we hen kennis, vaardigheden en tools om mensen met gezondheidsproblemen en -risico’s te begeleiden naar een gezonde leefstijl, als onderdeel van passende én duurzame zorg. Want leefstijlinterventie is een win-win voor de patiënt, de zorgprofessional én de planeet.

Lees meer

Agenda


Hieronder vind je de agenda met ons aanbod geaccrediteerde webinars en andere activiteiten. Klik hier voor de volledige agenda.

Intermitterend vasten

Door diëtist Kirsten Berk

Chronische metabole aandoeningen, hoe zet je leefstijl in?

Door huisarts Daphne Uyterlinden en internist Yvo Sijpkens

De Week van Arts en Leefstijl 2024 | Duurzaam Samen!

Bewezen toename van kennis en vaardigheden bij zorgprofessionals na scholing over leefstijl en demedicalisatie bij Diabetes Type 2


12-07-24

Laura Commandeur (Wageningen University & Research) voerde onderzoek uit naar de impact van onze scholingen, waarbij ze de effecten op het gedrag, de houding, kennis en vaardigheden van zorgprofessionals onderzocht.

Lees meer  >

Een leefstijlgerichte aanpak in de diabeteszorg


12-07-24

Elske Hammer, diabetesverpleegkundige vertelt in een interview over een leefstijlgerichte aanpak in de diabeteszorg.

Lees meer  >

Nederlanders worden steeds ouder, maar meestal niet gezond oud


11-07-24

Vandaag in Trouw schreven Iris de Vries, huisarts en voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl, samen met Anthony Stigter, secretaris economie & gezondheid VNO-NCW & MKB-Nederland over hoe gezondheid cruciaal is voor onze economie.

Lees meer  >

Lancering Handreiking Het Leefstijlroer op het werk


10-07-24

Onder leiding van voorzitter Femke van Leeuwen heeft de werkgroep Leefstijl en Werk, samen met de Preventiecommissie van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), de handreiking 'Het Leefstijlroer op het werk' ontwikkeld.

Lees meer  >

Iris de Vries bij 'Aan tafel over Zorg en Gezondheid'


09-07-24

In de eerste editie van 'Aan tafel over Zorg en Gezondheid', een talkshow georganiseerd door het Ministerie van VWS, sprak Iris de Vries over de uitdagingen in de zorg die de afgelopen 20 jaar enorm zijn veranderd.

Lees meer  >

Prof. dr. Bas Bloem: Een levenslange missie om de zorg voor Parkinson te verbeteren


03-07-24

Prof. dr. Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan het Radboudumc, wereldwijd bekend als dé expert op het gebied van Parkinson, pleit voor leefstijl als belangrijke pijler in de behandeling van Parkinson.

Lees meer  >

Meer tijd in en met de natuur betekent minder ziek zijn en een langer, gelukkiger leven


03-07-24

"Meer tijd in en met de natuur betekent minder ziek zijn en een langer, gelukkiger leven," vertelde Iris de Vries, huisarts en voorzitter van onze vereniging, in een interview met Vandaag magazine.

Lees meer  >

Huisarts Iris de Vries deelt belangrijke inzichten over gezondheid bij Villa VdB


02-07-24

Tijdens recente optredens als huisvriend bij Villa VdB op NPO Radio 1 deelt huisarts en voorzitter van onze vereniging, Iris de Vries, belangrijke inzichten over gezondheid en leefstijl.

Lees meer  >

Barbara Doeleman-van Veldhoven over compassievol leiderschap in de zorg


24-06-24

Barbara Doeleman-van Veldhoven deelt in een interview haar inzichten over de uitdagingen en kansen in de zorgsector. En waarom ze pleit voor compassievol medisch leiderschap.

Lees meer  >

Tineke Abma: Healthy Aging en het belang van muziek en dans


14-06-24

Tineke Abma is directeur-bestuurder van kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing en hoogleraar Ouderenparticipatiie bij het LUMC over healthy aging. 

Lees meer  >

Wat we bieden


We maken leefstijl toepasbaar in de spreekkamer door het geven van geaccrediteerde scholingen, e-learnings en het beschikbaar stellen van tools en materialen voor in de praktijk. Materialen die het gesprek ondersteunen en extra informatie bevatten voor de patiënt en behandelaar. Mooie voorbeelden zijn het Leefstijlroer en de handleidingen ‘Demedicaliseren bij DMT2’ en ‘Pak hypertensie aan’. Deze kun je bestellen in onze webshop.

 

Ook verzorgen we bijna wekelijks geaccrediteerde scholingen variërend van gesprekstechnieken tot afbouw van medicatie bij chronische aandoeningen (zie agenda). In maart is ons jaarcongresKlik hier voor meer informatie en een impressie van de vorige editie.

Lid worden?


We vertalen de nieuwste wetenschappelijke inzichten van leefstijlgeneeskunde bij preventie en curatie van chronische aandoeningen naar de praktijk van de (huis)arts, medisch specialist en zorgprofessionals met wie wordt samengewerkt. Daarnaast zetten wij onze expertise en ons netwerk in om leefstijl hoog op de agenda te krijgen bij overheid, opleidingen en zorgverzekeraars.

Met leefstijlgeneeskunde krijgt de patiënt meer regie over zijn eigen gezondheid, verbetert zijn vitaliteit en neemt het gebruik van medicatie af. Samen zorgen we voor het terugdringen van de ziektelast.

Aan de slag gaan met leefstijlgeneeskunde, maakt je werk leuker!

Lees meer

Leefstijlroer


Het Leefstijlroer geeft handvatten om de juiste koers te bepalen voor een gezonde leefstijl. Het instrument is ontwikkeld om het gesprek van de zorgprofessional met zijn patiënt te ondersteunen. Het Leefstijlroer heeft 6 pijlers, samen bepalen patiënt en behandelaar met welke pijler de patiënt eerst aan de slag wil. Het laat zien dat de patiënt zelf aan het roer staat en kan bijsturen.

Het Leefstijlroer is altijd in beweging, geeft richting en zorgt voor verbinding. De zes pijlers zijn: Voeding, Beweging, Verbinding, Ontspanning, Middelen en Slaap. Lees meer

 

Leefstijlvignet


Met het Leefstijlvignet laten leden van Vereniging Arts en Leefstijl zien dat zij op de hoogte zijn van de laatste wetenschappelijke inzichten rond leefstijl. Lees meer

Voordelen voor zorgprofessionals:

  • Leden kunnen elkaar gemakkelijker vinden voor het doorverwijzen van patiënten, en voor bijvoorbeeld samenwerking, projecten en onderzoek.
  • Het vignet creëert vertrouwen dat de leefstijlprofessional op de hoogte is en blijft van leefstijl(geneeskunde).

Voordelen voor patiënten:

  • Je kunt gemakkelijk een zorgprofessional vinden die leefstijlgeneeskunde toepast in de spreekkamer.
  • Met het Leefstijlvignet laat je zien dat je belang hecht aan leefstijl in relatie tot behandeling én preventie van chronische ziekten, thuis bent in de pijlers van het Leefstijlroer, en regelmatig scholingen volgt over gedragsverandering en gespreksvaardigheden om mensen te motiveren om hun gedrag te veranderen.

Routekaart Leefstijlgeneeskunde: zorg voor de toekomst


Het is niet meer de vraag óf, maar hoe leefstijlgeneeskunde een gevestigde plek krijgt in de huisartsen- en medisch-specialistische zorg. Om dit vorm te geven, is een routekaart opgesteld. Wij roepen alle belanghebbenden op om zichtbaar te maken wat ze op deze routes al oppakken en wat nog hard nodig is. Zo krijgen we overzicht in de behaalde en te behalen successen. Ook zien we waar knelpunten liggen. Zo kunnen we samen de route naar leefstijlgeneeskunde richting geven en versnellen. 

Lees meer op routekaart.lifestyle4health.nl.
 

Leden


Leden van Vereniging Arts en Leefstijl zijn (BIG-)geregistreerde zorgprofessionals: huisartsen, medisch specialisten, apothekers, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. Ook studenten zijn lid bij ons. Op de ledenkaart zie je welke leden van de vereniging zich bij jou in de buurt bevinden. Ook handig voor patiënten!

Bekijk onze leden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil je het laatste nieuws over leefstijl in de zorg en onze activiteiten niet missen?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere twee weken. Aanmelden verplicht tot niets: je kunt je altijd weer afmelden.

⚠️Let op: check je spambox vlak na je aanmelding, want je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren.

Vul hier je gegevens in om de nieuwsbrief te ontvangen

Jouw gegevens zijn veilig bij ons! Wij zullen ze nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het doel waarvoor je ze aan ons toevertrouwt. Raadpleeg onze privacyverklaring voor meer informatie.

Onze partners


We zoeken altijd naar vooruitgang door verbinding. Hiervoor werken we samen met partners. Andere verenigingen, beroepsgroepen, verzekeraars, de overheid en commerciële partijen bijvoorbeeld. Met elkaar kunnen we de transitie van ziektezorg naar gezondheidszorg versnellen. Interesse in een samenwerking? Neem contact op via info@artsenleefstijl.nl.

Lees meer

Logo Academie voor Leefstijl en Gezondheid (AVLEG)
Logo AFAS Foundation
Logo Alumni MANP (Master Advanced Nursing Practice)
Logo De Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH)
Logo Bohn Stafleu van Loghum (BSL)
Logo Chronisch ZorgNet
Logo Coalitie Leefstijl In De Zorg
Logo Diabetes Fonds
Logo Dutch Health Hub
Logo Gezond010
Logo Groene Zorg Alliantie
Logo Institute For Positive Health (IPH)
Logo Stichting Je Leefstijl Als Medicijn
Logo De Jonge Dokter
Logo Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)
Logo Lifestyle4Health
Logo Prelum
Logo Rabobank
Logo Scem
Logo Stichting Student en Leefstijl
Logo VGZ
Logo Voeding Leeft
Logo Winclove Probiotics