Leefstijl in de behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)

Aanvang:
Donderdag 6 oktober 2022 19:30 uur
Einde:
Donderdag 6 oktober 2022 21:00 uur

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.
Als je nog geen account hebt, word je eerst gevraagd een gratis account aan te maken. Dit zodat we na afloop de accreditatie en certificering kunnen vastleggen. Na verificatie van je account kun je de inschrijving vervolgen. De inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.

Over deze scholing

In deze scholing gaan we in op wat IBD is en bespreken we hoe het komt dat deze ziekte blijft toenemen, nu ook in ontwikkelingslanden. Marjolijn legt uit hoe IBD het dagelijkse leven, van veelal jongen patiënten beïnvloedt en waar patiënten tegenaanlopen en waar zij vragen over hebben.

Aan de hand van up to date literatuur worden de mogelijkheden voor leefstijlinterventies (inclusief voeding) besproken en komen lopende Nederlandse projecten op dit gebied voorbij. Ook vertelt Marjolijn over de impact van voeding op het klimaat.

De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Ziektebeelden colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn
  • Impact van deze ziektebeelden op (kwaliteit van) leven
  • Up to date publicaties t.a.v. leefstijlinterventies bij IBD
  • Laatste inzichten t.a.v. voeding en IBD
  • Lopende projecten in NL binnen de IBD
  • Plaatsen van bovenstaande in groter geheel

Oud deelnemers over deze scholing

"Relevante informatie en begrijpelijk gepresenteerd."
"
Duidelijk expert op het gebied, goede uitleg en prettige houding."
"Vlotte en duidelijke spreekster, prettig om te volgen."

Gemiddeld beoordeeld met een 8.4

Praktische informatie

Kosten

€35,- voor leden, €15,- voor studentleden en €50,- voor niet leden.

Accreditatie

  • 2 punten bij KNMG (ABAN)*
  • 2 punten bij VSR
  • 2 punten bij V&VN
  • 2 punten bij NVvPO

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar en na afloop de toets maakt.

Certificaat

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. 

Leefstijlpunten

Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op. Deze 2 punten zijn voor de categorie Extra. Meer informatie over het Leefstijlvignet vind je hier.

Over dr. Marjolijn Duijvestein

De scholing wordt gegeven door dr. Marjolijn Duijvestein (MD PhD). Marjolijn is maag-darm-leverarts (MDL-arts) met aandachtsgebied IBD in het Radboudumc en tevens voorzitter van de stichting Initiative on Crohn and Colitis (ICC). Het ICC bestaat uit een netwerk van Nederlandse IBD specialisten en heeft als doel inspanningen op het gebied van IBD onderzoek te bundelen met als doel de kwaliteit van leven van patiënten met chronische darmziekten te verbeteren.

In 2019 won Marjolijn met haar project ‘Plastic poep’ de publieksprijs van de verkiezing ‘Duurzame Zorgprofessional’ en heeft zij sindsdien binnen haar beroepsvereniging verduurzamen van de zorg op de kaart gezet en inmiddels een Green Team Netwerk voor de MDL opgericht.