De microbiota en mentale gezondheid

Aanvang:
Maandag 7 november 2022 20:00 uur
Einde:
Maandag 7 november 2022 21:30 uur

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.
Heb je nog geen account bij Arts en Leefstijl? Dan word je gevraagd om deze aan te maken. Je gegevens worden uitsluitend gebruikt voor deze activiteit en vastlegging van de (eventuele) accreditatie en certificering. Je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren. Geen bericht ontvangen? ⚠️ Controleer dan je map ongewenste e-mail. Na verificatie van je account kun je de inschrijving vervolgen. Je inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.​

Over deze scholing


De microbiota speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Zo weten we dat onze darmbacteriën helpen om het immuunsysteem te ontwikkelen, een rol spelen bij het verteren van voedsel, vitamines produceren en helpen het lichaam te beschermen tegen pathogenen. Inmiddels is bekend dat de microbiota ook invloed heeft op onze hersenen. Je hersenen sturen niet alleen signalen naar je darmen, maar je darmen sturen ook signalen naar je hersenen. Eigenlijk geen nieuwe gedachte want we hebben het niet voor niets over “vlinders in je buik” of een “onderbuikgevoel”. De darm-hersen-as is de benaming van de tweezijdige communicatie tussen de darmen en de hersenen. 

De laatste jaren is duidelijk geworden dat de darmmicrobiota een grote rol speelt bij de darm-hersen-as. Een verstoorde microbiota wordt in verband gebracht met allerlei aandoeningen in de hersenen, zoals Alzheimer en de ziekte van Parkinson maar ook met stemming en gedrag. Maar hoe verloopt de communicatie tussen onze microbiota en hersenen? En is het mogelijk stemming en gedrag te veranderen door je microbiota te beïnvloeden? Tijdens deze online scholing wordt dit aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten besproken. Ook bespreken we mogelijke therapeutische benaderingen worden handvatten voor de dagelijkse praktijk gegeven.

Praktische informatie


Kosten

€35,- voor leden van Vereniging Arts en Leefstijl en Mediq, €15,- voor studentleden en €50,- voor niet leden.

2 Accreditatiepunten bij

  • Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO);
  • Verpleegkundig Specialisten Register (VSR).

​Certificaat

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. 

Leefstijlpunten

Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op. Deze 2 punten zijn voor de categorie extra. Meer informatie over het Leefstijlvignet vind je hier

Sprekers


Dr. Saskia van Hemert heeft een PhD in gastheer-bacterie interacties, behaald aan de universiteit van Wageningen in 2007. Na een post-doc positie bij het Top Instituut Food & Nutrition, is ze vanaf 2009 betrokken bij Winclove Probiotics als Senior Onderzoeker. De invloed van probiotica en darmbacteriën op de hersenen heeft daarbij specifiek haar interesse. Ze heeft publicaties en onderzoeksprojecten in verschillende ziektegebieden, zoals stemming, depressie, autisme spectrum stoornissen en migraine. Tevens is Saskia initiator van “Mind, Mood & Microbes; the international conference on microbiota-gut-brain-axis en zit zij momenteel in de wetenschappelijke adviesraad van dit congres.

Chris Otten is huisarts te Leiden bij Jonkers & Otten, Huisartsenzorg. Chris is daarnaast adviseur van het ROHWN-Kwaliteitsteam op het gebied van leefstijl.  

Zijn interesse in leefstijl begon tijdens de huisartsenopleiding. Sinds die tijd volgt hij alle ontwikkelingen op de voet om ze ook toe te kunnen passen in de praktijk. Door zich aan te sluiten bij Arts en Leefstijl in 2016 en de congressen en nascholingen te volgen, heeft hij zijn kennis verder verdiept en verbreed.