Slaap is belangrijker dan je denkt

Aanvang:
Dinsdag 13 september 2022 20:00 uur
Einde:
Dinsdag 13 september 2022 21:30 uur

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.

Interesse in deze scholing maar kun je dinsdagavond 13 september niet? Geen probleem, deze scholing wordt op woensdagavond 23 november nogmaals gegeven. Om je in te schrijven voor 23 november klik hier.

Heb je nog geen account bij Arts en Leefstijl? Dan word je gevraagd om deze aan te maken. Je gegevens worden uitsluitend gebruikt voor deze activiteit en vastlegging van de (eventuele) accreditatie en certificering. Je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren. Geen bericht ontvangen? ⚠️ Controleer dan je map ongewenste e-mail. Na verificatie van je account kun je de inschrijving vervolgen. Je inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.​

Over deze scholing


Goed slapen is essentieel voor het dagelijks functioneren, maar ook voor de gezondheid. De druk van de 24-uursmaatschappij heeft een nadelige invloed op de duur en de kwaliteit van de slaap en vormt daarmee een extra belasting op het functioneren. Tijdens deze online scholing legt dr. Winni Hofman uit wat goede slaap eigenlijk is, welke mechanismen ten grondslag liggen aan het slapen en wat het effect is van slaaptekort op het dagelijks functioneren.

De gevolgen van slaaptekort zijn echter niet voor iedereen hetzelfde. We gaan dan ook dieper in op welke factoren ten grondslag kunnen liggen aan deze individuele verschillen.

Slaaptekort kan veroorzaakt worden door onregelmatige werktijden, maar ook slaapstoornissen kunnen een belangrijke oorzaak zijn. Twee belangrijke slaapstoornissen, insomnie en slaapslaapapneu, worden deze avond besproken.

Na afloop weet je..

  • Wat de kenmerken zijn van slaap en wat de (neurofysiologische) mechanismen zijn die ten grondslag liggen aan het slaap/waakritme;
  • Hoe slaapproblemen ontstaan, waarom er zoveel interindividuele verschillen zijn en hoe de huisarts slaapproblemen kan herkennen;
  • Wat jouw patiënten kunnen doen om het natuurlijke slaapvermogen te verbeteren en slaap zo lang mogelijk gezond te houden;
  • Hoe onregelmatige werktijden en slaapproblemen tot elkaar verhouden. En hoe deze nadelige invloed het beste geminimaliseerd kan worden.

Praktische informatie


Kosten

€35,- voor leden van Vereniging Arts en Leefstijl en Mediq, €15,- voor studentleden en €50,- voor niet leden.

Accreditatie

  • 2 punten bij Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO)
  • 2 punten bij Artsenfederatie KNMG (Algemene Nascholing (ABAN))*

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar en na afloop de toets maakt.

Certificaat

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. 

Leefstijlpunten

Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op. Deze 2 punten zijn voor de categorie pijlers. Meer informatie over het Leefstijlvignet vind je hier

 

Over Winni Hofman


Dr. Winni Hofman is slaapspecialist en emiritus docent van de Universiteit van Amsterdam. Zij was gastonderzoeker in de slaapkliniek van Baylor College of Medicine in Houston (VS) en in Epilepsie Centrum in Heemstede. Als docent heeft ze vele slaaponderzoekers en promovendi opgeleid en superviseert ze projecten op allerlei onderwerpen over slaap en gezondheid. Daarnaast is ze lid van de NSWO (Nederlandse vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek), ESRS (European Sleep Research Society), AASM (American Association of Sleep Medicine) en SBSM (Society of Behavior Sleep Medicine).

Ze runt een praktijk voor online diagnostiek en behandeling van insomnie en leidt een afdeling die zich bezig houdt met diagnostiek van slaapapneu en telemedicine. Daarnaast geeft ze workshops over slaap en gezondheid voor bedrijven, universiteiten en ziekenhuizen en heeft een aantal nascholingslezingen verzorgd voor onder andere de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) en Medilex. Zij was mede-redacteur van 2 handboeken: Handboek slaap en slaapstoornissen en Geluid en Gezondheid.

Partner


Deze scholing wordt in samenwerking met onze partner Mediq georganiseerd