Het leefstijlgesprek: Het Leefstijlroer in de spreekkamer

Aanvang:
Dinsdag 25 januari 2022 19:30 uur
Einde:
Dinsdag 25 januari 2022 21:00 uur

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.
Als je nog geen account hebt, word je eerst gevraagd een gratis account aan te maken. Dit zodat we na afloop de accreditatie en certificering kunnen vastleggen. Na verificatie van je account kun je de inschrijving vervolgen. De inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.

Het Leefstijlroer

Een scholing over hoe je als zorgprofessional leefstijl bespreekt met je patiënten. Dit aan de hand van het nieuwe Leefstijlroer. Het Leefstijlroer is ontstaan vanuit de behoefte van zorgprofessionals om een gespreksinstrument te hebben waarmee je in de spreekkamer leefstijl bespreekbaar maakt. 

Het doel van het Leefstijlroer is om met de patiënt in gesprek te gaan over de aspecten die voor zijn/haar gezondheid van belang zijn, vanuit het perspectief van de patiënt zelf. 

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Hoe open je het gesprek in de spreekkamer over leefstijl?
 • Hoe geef je de patiënt zelf regie en zet je de patiënt in zijn kracht?
 • Hoe kun je het vervolg monitoren?
 • Wat is het Leefstijlroer en hoe kun je deze gebruiken?
 • Wat is de balans tussen zorgverlener en patiënt; wie heeft welke verantwoordelijkheid?
 • Welke nazorg is essentieel?

Het nieuwe Leefstijlroer

Met de gebruikerservaring en input van velen van jullie is een verbeterde versie van het Leefstijlroer tot stand gekomen. De belangrijkste aanpassing is de toevoeging van de pijler “Middelen”, de pijlers sociaal en zingeving zijn samengevoegd tot “Verbinding”.

Materialen met het nieuwe Leefstijlroer zijn nu verkrijgbaar. Bestellen kan hier.

Praktische informatie

Kosten:

€35,- voor leden, €15,- voor studentleden en €50,- voor niet leden.

Accreditatie:

 • 2 punten bij KNMG (ABAN, artsen)*
 • 2 punten bij NVvPO (praktijkondersteuners)
 • 2 punten bij V&VN (verpleegkundigen)
 • 2 punten bij  VSR (verpleegkundigen specialisten)
 • 2 punten bij CADD van NVDA (doktersassistenten)

*Voor accreditatie bij KNMG is het een voorwaarde dat je live aanwezig bent tijdens het webinar én na afloop de toets maakt.

Certificaat:

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. 

Leefstijlpunten

Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op. Deze 2 punten zijn voor de categorie Gesprekstechnieken en Gedragsverandering. Meer informatie over het Leefstijlvignet kun je hier vinden.

Spreker: Janneke Stolker

Deze scholing wordt gegeven door Janneke Stolker, huisarts, (gast)docent geneeskundeopleiding en eigenaar van Leefstijlaanpak. Na 10 jaar in de huisartsenpraktijk merkte ik, dat het patiënten en mijzelf veel meer energie bracht, wanneer het lukte om patiënten meer regie te laten krijgen over hun ziekte of klachtenpatroon. Door naast de patiënt te staan en mee te denken op welk gebied zij konden werken aan een gezondere leefstijl gaf patiënten meer energie, verbinding en (zelf)vertrouwen. Dit inzicht gaf mij de motivatie om te starten met mijn bedrijf Leefstijlaanpak. Daarmee deel ik kennis en probeer ik collega's en organisaties te activeren tot een bewustere en gezondere leefstijl. Verder ben ik actief lid en trotse ambassadeur van de Vereniging Arts en Leefstijl en deel ik hun missie om Nederland gezonder te maken.