Geannuleerd: Ontspanning, gezondheid en herstel na kanker

Aanvang:
Maandag 7 juni 2021 20:00 uur
Einde:
Maandag 7 juni 2021 21:30 uur

Momenteel is inschrijven voor deze activiteit niet mogelijk.
Als je nog geen account hebt, wordt je eerst gevraagd een gratis account aan te maken. Dit zodat we na afloop de accreditatie en certificering kunnen vastleggen. De inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.

Geinteresseerd maar helaas verhinder op 7 juni? Op maandagavond 11 oktober wordt deze scholing nogmaals gegeven. Inschrijven voor 11 oktober gaat via deze link.

Een scholing over het effect van ontspanning op je gezondheid én die van de patient. We verdiepen ons in de achtergrond en het belang van de leefstijlpeiler 'Ontspanning'. Er is hierbij aandacht voor het fysiologische mechanisme van stress en ontspanning en de wetenschappelijke literatuur die ondersteunt dat er een effect is van ontspanning op ervaren gezondheid.

Na afloop van deze scholing weet je:

  • Hoe stress en ontspanning fysiologisch werken;
  • Wat het belang is van ontspanning als onderdeel van het leven voor gezondheid;
  • Wat het belang is van ontspanning als onderdeel van het herstelprogramma tijdens en na kanker;
  • Wat het belang is van ontspanning voor zorgmedewerkers zelf;

Daarnaast geeft Eva een kleine tip van de sluier hoe door middel van motivational interviewing de patient te motiveren.

 

Als je nog geen account hebt, word je eerst gevraagd een gratis account aan te maken. Dit zodat we na afloop de accreditatie en certificering kunnen vastleggen. Na verificatie van je account kun je de inschrijving vervolgen. De inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.

Vereniging Arts en Leefstijl, Coöperatie Menzis, LUMC en TNO organiseren namens het Lifestyle4Health platform het 5e jaarlijkse Lifesteyle4Health congres, waarin de mogelijkheden voor de toepassing van leefstijlgeneeskunde in de werkomgeving en hoe leefstijl en (het hebben van) werk elkaar kunnen versterken centraal staat.

Dit wordt een hybride congres waarbij de deelnemers kunnen kiezen om live te netwerken of digitaal deel te nemen.

Over het congres


In 2022 organiseren Vereniging Arts en Leefstijl, Coöperatie Menzis, LUMC en TNO met het Lifestyle4Health platform het 5e jaarlijkse Lifestyle4Health congres over leefstijlgeneeskunde.

Ook in deze 5e editie is het doel van het congres om wetenschap & praktijk met elkaar te verbinden op het onderwerp van leefstijlgeneeskunde. Samen met partners Vereniging Arts en Leefstijl, Coöperatie Menzis, LUMC en TNO nemen we je dit jaar mee in de laatste de nieuwste wetenschappelijke inzichten, geven praktijkvoorbeelden en bespreken casuïstiek over de mogelijkheden voor de toepassing van leefstijlgeneeskunde in de werkomgeving en hoe leefstijl en (het hebben van) werk elkaar kunnen versterken.

Daarom bestaat het congresprogramma uit een mix van wetenschap en praktijk. Dit programma is samengesteld door wetenschappelijke experts uit het Lifestyle4Health netwerk en praktijkexperts van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, Vereniging Arts en Leefstijl, TNO en LUMC.

Tijdens het congres komen diverse sprekers aan het woord die hun perspectief geven op wetenschap en praktijk. Binnenkort volgt meer informatie over het programma.

Opzet


Dit jaar vindt het congres hybride plaats. Je kunt live aanwezig zijn of digitaal deelnemen. We starten dit jaar met prof. dr. Lex Burdorf (hoofd van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC en lid van de RvB van de Arbo Unie). Hij neemt je tijdens de plenaire sessie mee in de betekenis van werk in relatie tot mentaal en fysiek welzijn in zijn presentatie over ‘arbeid als medicijn’.

Tijdens de plenaire sessie geeft prof. dr. Maria Hopman (hoogleraar integratieve fysiologie bij het Radboudumc) toelichting op de invloed van (in)activiteit, voeding, slaap en stress op de metabole gezondheid en het ontstaan van chronische ziekten. Specifiek gaat zij in op het effect van nachtwerk. Prof. dr. Cecile Boot is hoogleraar Maatschappelijke participatie en Gezondheid bij het VUMC en zal tijdens de plenaire sessie ingaan op hoe mensen met een kwetsbaarheid, zoals een chronische aandoening,  kunnen functioneren in een werkomgeving die rekening houdt met deze kwetsbaarheid, door bv. cultuur of aangepaste werkomstandigheden.

prof. dr. Lex Burdorf
prof. dr. Lex Burdorf
prof. dr. Maria Hopman
prof. dr. Maria Hopman


Naast het plenaire deel van het congres vinden er twee rondes met deelsessies plaats. Hier vast een greep uit de experts en onderwerpen die in de deelsessies aan bod komen:

  • Bedrijfsarts en NVAB bestuurslid Ernst Jürgens over post-COVID en de impact op (en van?) werk, en de rol van leefstijl bij het herstel van post-COVID.
  • Bedrijfsarts Dr. Tessa Kouwenhoven over het voorkomen van uitval door te zorgen we voor een gezonde, leefstijlgerichte werkplek waar medewerkers met een chronische aandoening en andere gezondheidsklacht gezonde keuzes.
  • Gynaecoloog Dr. Wilma Smit neemt ons mee in hoe de overgang een rol speelt op werk en op welke wijze leefstijl kan bijdragen aan het verminderen van klachten.

In samenwerking met


In 2022 organiseren Vereniging Arts en Leefstijl, Coöperatie Menzis, LUMC en TNO met het Lifestyle4Health platform het 5e jaarlijkse Lifestyle4Health congres over leefstijlgeneeskunde.

Logo Menzis

menzis.nl

Kosten:

€35,- voor leden, €15,- voor studentleden en €50,- voor niet leden.

Accreditatie:

  • 1 punt bij KNMG (ABAN, artsen)*
  • 1 punt bij V&VN (verpleegkundigen)
  • 2 punten bij NVVPO (praktijkondersteuners)

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar en na afloop de toets maakt.

Certificaat:

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. 

Spreker

Deze scholing wordt gegeven door Eva Noorda. Zij is chirurg-oncoloog in Zwolle met als specialisatie de behandeling van borstkanker, huid- en wekedelenkanker. Hiernaast zet ze zich in het ziekenhuis in voor optimale organisatie van de borstkankerzorg waarin patiënt gerapporteerde uitkomsten leidend zijn. Ze is hiernaast meditatietrainer en docent ‘Yoga voor herstel’ bij YogaYou in Zwolle. Zij is hiermee gestart omdat zij in de kliniek merkte dat de nadruk vooral ligt op het fysiek beter maken van de patiënt, maar de ruimte wordt gemist voor patiënten om zich algeheel beter en krachtiger te voelen, weer te kunnen ontspannen en veranderingen te kunnen accepteren.