Chronische metabole aandoeningen, hoe zet je leefstijl in?

Aanvang:
Woensdag 9 oktober 2024 20:00 uur
Einde:
Woensdag 9 oktober 2024 21:30 uur

Heb je nog geen account bij Arts en Leefstijl? Dan word je gevraagd om deze aan te maken. Je gegevens worden uitsluitend gebruikt voor deze activiteit en vastlegging van de (eventuele) accreditatie en certificering. Je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren. Geen bericht ontvangen? ⚠️ Controleer dan je map ongewenste e-mail. Na verificatie van je account kun je de inschrijving vervolgen. Je inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.​

Over deze scholing

Chronische metabole aandoeningen zoals obesitas, diabetes en hypertensie komen steeds vaker voor op jonge leeftijd. Gezondheidsproblemen zoals kanker en dementie hebben ook een metabole component. Oorzaken variëren per persoon en kunnen liggen in factoren zoals bestrijdingsmiddelen, stress, inactiviteit en voeding.

Metabole disfunctie is nauw verbonden met hyperinsulinemie en insulineresistentie. Metabole ontregeling kan effectief worden vastgesteld door middel van een metabole screening en vereist voornamelijk een doortastende leefstijlinterventie. Een geleidelijke overgang naar evenwichtige voeding met minder eetmomenten is hierin cruciaal. Begeleiding is essentieel voor gedragsverandering. Een gezonde stofwisseling is de sleutel tot een vitaal leven zonder vermijdbare chronische aandoeningen.

In deze scholing introduceren en definiëren we 'metabole disfunctie' en 'metabole gezondheid' als kernconcepten in leefstijlgeneeskunde. We onderzoeken de pathofysiologie, oorzaken en gevolgen van metabole disfunctie, en illustreren hoe we een metabole screening uitvoeren. Bovendien bespreken we de essentiële leefstijlinterventies om de metabole gezondheid van de patiënt te bevorderen. Leefstijl-huisarts Daphne Uyterlinden en internist Yvo Sijpkens leiden deze sessie en inspireren deelnemers om deze aanpak in de praktijk te brengen, zowel in de eerste als tweede lijn.

Leerdoelen:

  • Inzicht in de pathofysiologie van metabole disfunctie  
  • Inzicht in de oorzaken van metabole disfunctie  
  • Inzicht in de gevolgen van metabole disfunctie  
  • Vaardigheden om een metabole screening uit te voeren  
  • Vaardigheden om een leefstijlinterventie in te zetten gericht op metabole gezondheid  

Oud deelnemers over deze scholing

"Mooie nieuwe inzichten en bruikbaar"
"Goed onderbouwd en praktisch"
"Helder uitgelegd met relevante voorbeelden uit de praktijk en eigen ervaring"
"Beknopt, duidelijk en met grote impact"

Gemiddeld beoordeeld met een 8.6!

Praktische informatie


Kosten

Leden van Vereniging Arts en Leefstijl: €35
Studentleden: €15
Niet-leden: €50

Lid worden? Lees hier meer over de voordelen en hoe je lid wordt.

Terugkijken

Kun je niet op de gegeven datum en tijdstip online aanwezig zijn? Geen probleem. Schrijf je wél in en dan krijg je na afloop een hand-out en een twee weken geldige terugkijklink (zonder accreditatie). 

Accreditatie

2 punten bij

  • Artsenfederatie KNMG (Algemene Nascholing (ABAN))*
  • Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO)

1 punt bij

  • Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN)
  • Verpleegkundig Specialisten Register (VSR)

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar en na afloop de toets maakt.

Certificaat

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. Hiermee kan je accreditatie-uren buiten eigen vakgebied toegekend krijgen (regeling deskundigheidsbevordering buiten eigen vakgebied).

Leefstijlpunten

Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op. Deze 2 punten zijn voor de categorie basis. Meer informatie over het Leefstijlvignet vind je hier.

Over de sprekers


Daphne Uyterlinden

Ik ben huisarts met een passie voor leefstijl, omdat ik geloof dat leefstijl een sleutelrol speelt bij alle chronische klachten en problemen. Voeding, beweging, slaap, ontspanning, zingeving en sociale contacten zijn allemaal cruciaal voor het welzijn van iemand. Door dit op een persoonlijke manier te bespreken, bereik je een diepere connectie in het contact. Dit opent de deur om met kleine stapjes leefstijlaanpassingen te verkennen, rekening houdend met wat iemand kan en wil (cirkel van invloed).

Dit is niet alleen goed voor de patiënt, maar geeft ook meer voldoening in mijn werk. Buiten de spreekkamer probeer ik mensen bewust te maken en te inspireren om actief aan de slag te gaan met hun leefstijl.

Yvo Sijpkens

Ik ben internist en werkte voorheen als staflid bij de afdeling Nierziekten van het LUMC. Sinds 2008 ben ik actief in het Haaglanden Medisch Centrum, waar ik ook opleider was en de hypertensie polikliniek startte. Als eerste hoofdredacteur van het educatieve platform 'Focus Vasculair' en sinds 2018 zet ik leefstijlinterventies duidelijker in bij de behandeling van chronische aandoeningen. Ik promoot het nieuwe paradigma 'metabole disfunctie' om leefstijlgeneeskunde breder te verspreiden. Ik heb het 'European Certificate of Lifestyle Medicine' behaald en ben betrokken als medisch adviseur bij stichting 'Je Leefstijl Als Medicijn'.