Niet-alcoholische leververvetting: een omvangrijk probleem

Aanvang:
Donderdag 22 juni 2023 19:30 uur
Einde:
Donderdag 22 juni 2023 21:00 uur

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.
Heb je nog geen account bij Arts en Leefstijl? Dan word je gevraagd om deze aan te maken. Je gegevens worden uitsluitend gebruikt voor deze activiteit en vastlegging van de (eventuele) accreditatie en certificering. Je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren. Geen bericht ontvangen? ⚠️ Controleer dan je map ongewenste e-mail. Na verificatie van je account kun je de inschrijving vervolgen. Je inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.​

Over deze scholing


Niet-alcoholische leververvetting, of in het Engels Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), is een leveraandoening die bij meer dan 25% van de volwassen Nederlandse bevolking voorkomt. Het ontstaat door de opslag van vetdeeltjes in de levercellen (leververvetting) en wordt dan ook vaker gezien bij mensen met overgewicht. Het blijkt dat deze leverziekte kan leiden tot leververlittekening of -cirrose en zelfs leverkanker.

Daarnaast is het een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en type 2-diabetes mellitus (T2DM). Andersom is het zo dat patiënten met T2DM meer kans hebben op het ontwikkelen van NAFLD. Het nadeel is dat het vervetten van de lever en het ontstaan van leverschade zoals fibrose en cirrose in het algemeen ongemerkt verloopt. Levercirrose kan leiden tot spataderen in de slokdarm (varices) en vochtophoping in de buikholte (ascites). Vooralsnog is de beste behandeling het aanpassen van de leeftstijl zoals dieet en meer bewegen, er is nog geen medicijn beschikbaar.

Oud deelnemers over deze scholing

"Zeer interessant, huidige stand van de wetenschap."
"Heel relevant onderwerp."
"Goed opgebouwd, ook tijd voor vragen beantwoorden."

Gemiddeld beoordeeld met een 7.9!

Praktische informatie


Kosten

€35,- voor leden van Vereniging Arts en Leefstij, €15,- voor studentleden en €50,- voor niet leden.

Lid worden? Lees hier meer over de voordelen en hoe je lid wordt.

Accreditatie: 2 punten bij 

  • Verpleegkundig Specialisten Register (VSR)
  • Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN)

​Certificaat

Deelnemers, zoals (huis)artsen en medisch specialisten, die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. Hiermee kan je accreditatie-uren buiten eigen vakgebied toegekend krijgen (regeling deskundigheidsbevordering buiten eigen vakgebied).

Leefstijlpunten

Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op. Meer informatie over het Leefstijlvignet vind je hier

Spreker


Mijn naam is Maarten Tushuizen en ik ben werkzaam als MLD-arts in het LUMC (Leiden) met als aandachtsgebied de hepatologie met NAFLD/NASH en levertransplantatie in het bijzonder. Ik ben gepromoveerd in Amsterdam op de rol van postprandiale effecten en het risico van hart- en vaatziekten bij type 2-diabetes mellitus en de rol van de leververvetting hierbij. Samen met collega’s van diverse specialismen zijn we druk bezig een zorgpad te ontwikkelen voor NAFLD/NASH zodat we het grote aantal patiënten in Nederland met deze aandoening (> 1 miljoen) tijdig kunnen ontdekken, adviseren en eventueel behandelen.