Het leefstijlgesprek: Het Leefstijlroer in de spreekkamer

Aanvang:
Dinsdag 27 februari 2024 19:30 uur
Einde:
Dinsdag 27 februari 2024 21:00 uur

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.
Heb je nog geen account bij Arts en Leefstijl? Dan word je gevraagd om deze aan te maken. Je gegevens worden uitsluitend gebruikt voor deze activiteit en vastlegging van de (eventuele) accreditatie en certificering. Je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren. Geen bericht ontvangen? ⚠️ Controleer dan je map ongewenste e-mail. Na verificatie van je account kun je de inschrijving vervolgen. Je inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.​

Over de scholing


Het Leefstijlroer

Ontdek hoe je als zorgprofessional effectief leefstijl bespreekt met jouw patiënten aan de hand van ons Leefstijlroer. Het Leefstijlroer is ontstaan vanuit de behoefte van zorgprofessionals om een gespreksinstrument te hebben waarmee je in de spreekkamer leefstijl bespreekbaar maakt.

Het Leefstijlroer heeft als doel om met de patiënt in gesprek te gaan over wat voor zijn/haar gezondheid van belang is, vanuit het perspectief van de patiënt zelf, om zo de patiënt regie over zijn/haar gezondheid terug te geven. De patiënt staat zelf aan het roer.

Deze scholing belicht onder andere:

  • Hoe start je het gesprek over leefstijl in de spreekkamer?
  • Hoe geef je de patiënt zelf regie en zet je de patiënt in zijn kracht?
  • Effectieve monitoring van vervolgstappen.
  • Wat is het Leefstijlroer en hoe gebruik je dit in de praktijk?
  • Balans tussen zorgverlener en patiënt: wie draagt welke verantwoordelijkheid?
  • Welke nazorg is essentieel?

Het Leefstijlroer

Het Leefstijlroer, ontwikkeld door Vereniging Arts en Leefstijl, omvat zes pijlers die zowel fysieke als mentale gezondheid beïnvloeden. Dit instrument ondersteunt zorgprofessionals bij gesprekken met patiënten, biedt richting voor een gezonde leefstijl en benadrukt dat de patiënt zelf het roer in handen heeft.

De zes pijlers zijn: voeding, beweging, verbinding, ontspanning, middelen en slaap. Het Leefstijlroer laat zien hoe deze zes aspecten de gezondheid beïnvloeden en stelt zorgverleners in staat om gericht te adviseren.

Materialen met het nieuwe Leefstijlroer zijn nu verkrijgbaar. Bestellen kan hier.

Praktische informatie


Kosten

Leden van Vereniging Arts en Leefstijl: €35
Studentleden: €15
Niet-leden: €50

Lid worden? Lees hier meer over de voordelen en hoe je lid wordt.

Online scholing

Deze scholing wordt online gegeven. 24 uur voor aanvang ontvang je per e-mail een persoonlijke deelname link. Soms kan het gebeuren dat de e-mail niet in je postvak-in zit maar in de map ongewenste e-mail/spam, bekijk deze dan ook altijd.

Terugkijken

Kun je niet op de gegeven datum en tijdstip online aanwezig zijn? Geen probleem. Schrijf je wél in en dan krijg je na afloop een hand-out en een twee weken geldige terugkijklink (zonder accreditatie). 

Accreditatie

2 punten bij

  • Artsenfederatie KNMG (Algemene Nascholing (ABAN))*
  • Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN)
  • Verpleegkundig Specialisten Register (VSR)
  • Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO)

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar en na afloop de toets maakt.

Certificaat

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. Hiermee kan je accreditatie-uren buiten eigen vakgebied toegekend krijgen (regeling deskundigheidsbevordering buiten eigen vakgebied).

Leefstijlpunten

Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op. Meer informatie over het Leefstijlvignet vind je hier.

Spreker: Ellen Willemsen


Deze scholing wordt gegeven door Ellen Willemsen, leefstijlapotheker en ambassadeur van Vereniging Arts en Leefstijl.