Het leefstijlgesprek: Het Leefstijlroer in de spreekkamer

Aanvang:
Dinsdag 3 oktober 2023 13:30 uur
Einde:
Dinsdag 3 oktober 2023 15:00 uur

Heb je nog geen account bij Arts en Leefstijl? Dan word je gevraagd om deze aan te maken. Je gegevens worden uitsluitend gebruikt voor deze activiteit en vastlegging van de (eventuele) accreditatie en certificering. Je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren. Geen bericht ontvangen? ⚠️ Controleer dan je map ongewenste e-mail. Na verificatie van je account kun je de inschrijving vervolgen. Je inschrijving is voltooid zodra je een betaalbevestiging hebt ontvangen.​

Over de scholing


Het Leefstijlroer

Een scholing over hoe je als zorgprofessional leefstijl bespreekt met je patiënten. Dit aan de hand van het nieuwe Leefstijlroer. Het Leefstijlroer is ontstaan vanuit de behoefte van zorgprofessionals om een gespreksinstrument te hebben waarmee je in de spreekkamer leefstijl bespreekbaar maakt. 

Het doel van het Leefstijlroer is om met de patiënt in gesprek te gaan over de aspecten die voor zijn/haar gezondheid van belang zijn, vanuit het perspectief van de patiënt zelf. 

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Hoe open je het gesprek in de spreekkamer over leefstijl?
  • Hoe geef je de patiënt zelf regie en zet je de patiënt in zijn kracht?
  • Hoe kun je het vervolg monitoren?
  • Wat is het Leefstijlroer en hoe kun je deze gebruiken?
  • Wat is de balans tussen zorgverlener en patiënt; wie heeft welke verantwoordelijkheid?
  • Welke nazorg is essentieel?

Het nieuwe Leefstijlroer

Met de gebruikerservaring en input van velen van jullie is een verbeterde versie van het Leefstijlroer tot stand gekomen. De belangrijkste aanpassing is de toevoeging van de pijler “Middelen”, de pijlers sociaal en zingeving zijn samengevoegd tot “Verbinding”.

Materialen met het nieuwe Leefstijlroer zijn nu verkrijgbaar. Bestellen kan hier.

Praktische informatie


Kosten

€35,- voor leden, €15,- voor studentleden en €50,- voor niet leden.

Lid worden? Lees hier meer over de voordelen en hoe je lid wordt.

Accreditatie

  • 2 punten bij Artsenfederatie KNMG (Algemene Nascholing (ABAN)*
  • 2 punten bij Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO)
  • 2 punten bij Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN)
  • 2 punten bij Verpleegkundig Specialisten Register (VSR)

*Voor accreditatie bij KNMG is het een voorwaarde dat je live aanwezig bent tijdens het webinar én na afloop de toets maakt.

Certificaat

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. Hiermee kan je accreditatie-uren buiten eigen vakgebied toegekend krijgen (regeling deskundigheidsbevordering buiten eigen vakgebied).

Leefstijlpunten

Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op. Meer informatie over het Leefstijlvignet vind je hier.

Spreker: Janneke Stolker


Deze scholing wordt gegeven door Janneke Stolker, huisarts, (gast)docent geneeskundeopleiding en eigenaar van Leefstijlaanpak. Na 10 jaar in de huisartsenpraktijk merkte ik, dat het patiënten en mijzelf veel meer energie bracht, wanneer het lukte om patiënten meer regie te laten krijgen over hun ziekte of klachtenpatroon. Door naast de patiënt te staan en mee te denken op welk gebied zij konden werken aan een gezondere leefstijl gaf patiënten meer energie, verbinding en (zelf)vertrouwen. Dit inzicht gaf mij de motivatie om te starten met mijn bedrijf Leefstijlaanpak. Daarmee deel ik kennis en probeer ik collega's en organisaties te activeren tot een bewustere en gezondere leefstijl. Verder ben ik actief lid en trotse ambassadeur van de Vereniging Arts en Leefstijl en deel ik hun missie om Nederland gezonder te maken.