Leefstijlprofessional van 2023


Tot 31 januari konden er zorgprofessionals genomineerd worden voor de titel ‘Leefstijlprofessional 2023’.

Een leefstijlprofessional kijkt bij de behandeling van zijn of haar patiënt in eerste instantie naar de pijlers van het Leefstijlroer: voeding, beweging, ontspanning, slaap, middelengebruik en verbinding.

Een leefstijlprofessional kent de impact van leefstijlverandering op de gezondheid en vitaliteit van de patiënt. En geeft uiteraard zelf het goede voorbeeld.

Dat kan naast een huisarts, medisch specialist, ook een apotheker, diëtist, praktijkondersteuner, verpleegkundige, verloskundige, physician assistent, leefstijlcoach of fysiotherapeut zijn.

Na het sluiten van de nominaties zijn er 3 finalisten uitgekomen. Binnenkort maken we bekend wie dit zijn en kun jij jouw stem op een van hen uitbrengen! 

Terugblik 2021


In aanloop naar De Arts en Leefstijl week 2021 is er druk gestemd op de 'Leefstijlprofessional van het jaar 2021'. In totaal hebben we ruim 1600 stemmen ontvangen. Hartstikke bedankt! 

De drie genomineerden waren chirurg-oncoloog Eva Noorda, psychiater Rogier Hoenders en verzekeringsarts Linda Battes. Vanaf het begin af aan was het een nek aan nek race. 

En het bleef gelijk opgaan. Er is in 2021 dan ook niet 1 Leefstijlprofessional maar 3. Eva, Rogier en Linda hebben alledrie gewonnen en zijn Leefstijlprofessional van het jaar 2021 in hun vakgebied. Voor een transitie in de zorg is het immers belangrijk dat we samenwerken. 

Benieuwd naar wie Eva, Rogier en Linda zijn? Hieronder stellen zij zich via een korte video aan je voor.

Rogier Hoenders

Rogier Hoenders is een bevlogen psychiater die zijn visie op allerlei vlakken uitdraagt. Binnen de GGZ zet hij leefstijl op de kaart door middel van onderzoek, het ontwikkelen van interventies en leidt hij collega's op tot leefstijlcoaches.

Eva Noorda

Eva Noorda heeft een enorme drive om leefstijl te integreren in haar werk als chirurg-oncoloog. Ze is voorzitter van de eerste landelijke werkgroep Leefstijl en Kanker die praktische handvaten wil bieden voor oncologische zorgprofessionals. Daarnaast is ze de poli integratieve zorg gestart met financiering van de Isala waar mensen met en na kanker terecht kunnen met de vraag 'wat kan ik zelf doen voor mijn gezondheid'. Een echte pionier!

Linda Battes

Linda Battes, een verzekeringsarts en inspirator op het gebied van leefstijl en preventie, zowel voor haar cliënten als collega's. Zo schreef zij het boek ‘Stress en leefstijl, zoektocht van een verzekeringsarts’ en startte een samenwerking met een (sociale) sportschool om klanten in de Ziektewet weer aan het werk te krijgen.