Programma


De Week van Arts en Leefstijl 2024 | Duurzaam Samen! | 4 t/m 7 november | Online en in Utrecht bij te wonen

Maandag 4 t/m woensdag 6 november zijn er ’s avonds digitale sessies en heb je steeds keuze uit drie lezingen binnen drie stromingen. Deze avonden worden georganiseerd in samenwerking met de Coalitie Leefstijl in de Zorg. De Coalitie verzorgt per avond één stroming met drie boeiende lezingen, specifiek gericht op hun resultaten, inspirerende initiatieven, tools en praktische handvatten voor de implementatie van leefstijl in en vanuit de zorg.

Donderdag 7 november vindt het congres van 9.30 tot 16.30 uur hybride plaats: digitaal of live bij de Rabobank te Utrecht. Er zijn lezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door ronde tafeldiscussies over specifieke thema’s.

Ontdek:

  • Leefstijl in de praktijk: Hoor alles over de laatste onderzoeksresultaten, praktijkervaringen en inzichten rond leefstijl en duurzaamheid in de zorg.
  • Netwerken: Ontmoet collega’s via diverse netwerkmogelijkheden om kennis, ervaring en inzichten uit te wisselen.
  • Accreditatie: Verdien accreditatiepunten bij KNMG (ABAN), KNMP (OA), VSR, V&VN, NVvPO, KABIZ - BLCN, SKF en KRF NL (in aanvraag voor 10 punten) en 5 leefstijlpunten.
  • Terugkijken: Gemiste lezingen? Bekijk ze tot einde jaar terug in de besloten leeromgeving, ook samen met collega’s.

Programma per dag

De lezingen worden gegeven door artsen, wetenschappers en specialisten die binnen hun vakgebied vooroplopen in het toepassen van leefstijl in de praktijk. Met trots delen we een overzicht van alle sprekers, lezingen en onderwerpen per dag:

Tineke Abma
Els van Beek
Bas Bloem
Maurice van den Bosch
Evelyn Brakema
Emma Coles
Robert Daverschot
Monique van Dijk
Barbara Doeleman-van Veldhoven
Fenna Eefting
Pepijn van Empelen
Anne-Marie Ernst-Stegeman
Diena Halbertsma
Wim van Harten
Véronique van Hoogmoed
Femi Janse
Jan Jansen
Mayra Kapteijn
Barbara Kerstens
James Kinross
Lisette van de Laar
Max Nieuwdorp
Hilde de Reus-Bulsink
Ellen Righart
Ines von Rosenstiel

Rijnstate

Wil van der Sanden
Michel van Schaik
Marjolein Smidt
Hans Smit
Ingrid Steenhuis
Yolanda Turksema
Iris de Vries
Wendy Walrabenstein
Janneke Wentink-van de Laar
Suzan Wopereis
Bella Bergsma
Loise Jacqz
Katharina Preuhs
Margarita Tukker

Onderwerpen

Wij zien leefstijl als dé sleutel tot een gezonder Nederland. Gelukkig begint leefstijl een steeds prominentere rol te spelen in de gezondheidszorg. Desondanks is er nog een lange weg te gaan. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders lijdt aan één of meerdere veelal leefstijlgerelateerde chronische ziekten. Deze trend, samen met de vergrijzing, leidt tot een toenemende zorgvraag en personeelstekorten. Zoals de zorg nu is ingericht gaan we het niet redden. Hoe dan wel?

Tijdens ons congres benadrukken wij hoe leefstijl, leefstijlgeneeskunde en Health in All Policies de sleutel zijn tot een oplossing van bovenstaande problematiek en hoe leefstijlinterventies en duurzaamheid samen gaan. We duiken dieper in op deze belangrijke onderwerpen, waaronder: Health in All Policies, Transitie naar passende en persoonsgerichte zorg, Samenwerking tussen Sociaal- en Zorg Domein, Duurzame visie op gezondheid en natuur en Een andere kijk op vrouwengezondheid.

Health in all policies

Een fundament voor een gezonder Nederland is Health in All Policies, waarbij een gezonde leefomgeving, gezond water, gezondere lucht, gezonde landbouw en een gezonde bodem een grondrecht zijn. "Health in All Policies" moet daarbij voorop staan, waarbij gezondheid een integraal onderdeel wordt van alle beleidsvorming, zowel binnen als buiten de zorg.

Transitie naar passende en persoonsgerichte zorg

Er is een fundamentele transitie nodig om leefstijlgeneeskunde integraal in de zorg te implementeren en een gezondere samenleving te bevorderen. Deze vereist een verschuiving in denken en handelen, zowel van zorgprofessionals als van patiënten. Persoonsgerichte zorg, gekenmerkt door anders denken en compassievol leiderschap, staat centraal in deze verandering, waarbij het gaat om het aanpakken van de onderliggende oorzaken van ziekte en het bevorderen van welzijn.

Samenwerking tussen Sociaal- en Zorg Domein

Samenwerking tussen het sociale en zorgdomein is essentieel voor een samenleving waarin gezondheid voorop staat. Een nauwe samenwerking tussen zorgverleners en patiënten is van cruciaal belang. Samen werken aan het bevorderen van fysieke en mentale veerkracht leidt tot betere behandelresultaten en verbeterde levenskwaliteit.

Duurzame visie op gezondheid en natuur

Leefstijl gaat verder dan individuele gezondheid; het heeft een impact op de hele samenleving. Investeringen in een gezonde levensstijl verminderen de druk op de gezondheidszorg en creëren een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Leefstijlinterventies zijn bovendien duurzaam en goed voor de planeet, waarbij de meest duurzame zorg die is die niet geleverd hoeft te worden. En verbinding met de natuur kan ook onze gezondheid verbeteren.

Terug naar congrespagina