Van maandag 13 tot en met donderdag 16 maart zijn er ’s avonds digitale sessies en heb je telkens keuze uit twee of drie lezingen.
Vrijdag 17 maart vindt het congres van 9.15 tot 14.00 uur hybride plaats: digitaal, live in Utrecht of door mee te kijken vanuit het gezondste kantoor van Nederland (in Arnhem). Er zijn lezingen over actuele onderwerpen, gevolgd door ronde tafeldiscussies over specifieke thema’s.
Thema’s
Bij alle programmaonderdelen ligt de nadruk op een of meer van deze aspecten:
|
Gedrag - Verandering in leefstijl is gedragsverandering. Hoe zet je die in? En hoe stimuleer je iemand die gezonder wil leven? |
|
Gezond - Welke instrumenten kun je inzetten om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen te beïnvloeden? En hoe pak je dit aan? |
|
Groen - Hoe kunnen zorginstellingen en zorgprofessionals nog meer bijdragen aan vergroening van de zorg en planetaire gezondheid? |
Voor wie?
Ons jaarcongres wordt speciaal samengesteld voor zorgverleners uit eerste en tweede lijn, beleidsmakers en verzekeraars. Het congres wordt geaccrediteerd door KNMG (ABAN), KNMP (OA), VSR, V&VN, NVvPO, LV POH-GGZ en KABIZ (BLCN). In 2021 verwelkomden wij ruim 800 deelnemers uit een breed scala van beroepsgroepen in de zorg.
De komende weken vertellen we je meer over de invulling van het programma, de sprekers en de onderwerpen. Check deze pagina regelmatig en volg ons ook op LinkedIn.
Thema's:
Jaap Seidell en Tessa Rossenboom delen hun visie. Eveline Crone presenteert haar baanbrekende en vernieuwende onderzoek naar de mentale flexibiliteit van jongeren. Verder: een integrale benadering bij herstellende en genezen kankerpatiënten, de kracht van leefstijl in de overgang en leefstijlinterventies die vanuit de basisverzekering worden vergoed. Inspirerende initiatieven op landelijk, regionaal en lokaal niveau laten zien wat mogelijk is bij de implementatie van leefstijl en hoe een gezamenlijke aanpak zorgt voor succesvolle gedragsverandering.
Thema's:
Op deze avond is er veel aandacht voor de rol van de artsen maatschappij en gezondheid, en multidisciplinaire samenwerking tussen de 1e en 2e lijn en bedrijfsartsen. De bedrijfsarts speelt een cruciale rol in stimulering van zingeving en preventie van stress. Daarnaast kun je lezingen volgen over de rol van voeding en leefstijl bij leververvetting, maagzuur en mentale gezondheid.
Een speciale avond geopend door Barbara Doeleman, gevolgd door een lezing over compassievol leiderschap. Wat is de wetenschappelijke evidentie en hoe pas je dit in je praktijk toe? Marieke Adriaanse bespreekt de rol van gewoontes in gedragsverandering bij de patiënt en de zorgverlener. Verder krijg je inzicht in het belang van een gezonde leefomgeving, biodiversiteit en het hebben van een gezond microbioom. Welke kleine stappen kun je zelf nemen en welk advies geef jij je patiënt?
Duurzaamheid en planetary health: beiden werken in synergie met leefstijl en leefstijlinterventies. De relatie tussen leefstijl en leefomgeving komt ook aan bod. Liesbeth van Rossum deelt de nieuwe ontwikkelingen in preventie en de behandeling van obesitas voor volwassenen.
Op 17 maart wordt het hoofdprogramma live opgenomen bij Rabobank in Utrecht en uitgezonden bij VGZ in Arnhem. Op deze locaties kun je live netwerken met andere deelnemers, sprekers en ambassadeurs van Vereniging Arts en Leefstijl. Na afloop wordt een heerlijke netwerklunch aangeboden. Let op: het aantal plaatsen is beperkt.
Het belooft een inspirerende dag te worden. De dag wordt geopend met een spoken word voordracht door Barbara Kerstens, programmadirecteur bij Voeding Leeft. Op een prikkelende manier vragen we de sprekers naar hun reactie op thema’s en onderwerpen die gedurende de week zijn belicht. En natuurlijk naar hun visie op de toekomst van de zorg, de rol van de verschillende zorgverleners, werkgevers en de overheid.