Medicatie en het microbioom

In de afgelopen decennia heeft een enorme hoeveelheid bewijs laten zien dat het microbioom een cruciale rol speelt in ziekte en gezondheid. Het microbioom lijkt een rol te spelen bij een breed scala aan aandoeningen variërend van diarree, prikkelbare darm syndroom en allergie tot diabetes type 2, vruchtbaarheid, depressie en de ziekte van Parkinson.  

De laatste jaren is steeds duidelijker geworden dat niet alleen antibiotica maar juist ook veel veelgebruikte niet-antibiotische geneesmiddelen de samenstelling en functie van het microbioom kunnen veranderen. En ook dat de interactie tussen medicatie en het microbioom bi-directioneel is. Het microbioom kan ook de reactie van een individu op een medicijn beïnvloeden door het veranderen van de biologische beschikbaarheid, biologische activiteit of toxiciteit. Ook kan het microbioom invloed hebben op de reactie van een individu op immunotherapie bij de behandeling van kanker. De interactie tussen medicijnen en het microbioom kan dus op tal van manier de gezondheid beïnvloeden.

Tijdens deze scholing wordt er volgens de huidige inzichten ingegaan op de wisselwerking tussen medicijnen en het microbioom en de klinische gevolgen en mogelijke nieuwe therapieën of veranderingen in de manier waarop bestaande medicijnen worden voorgeschreven.

Accreditatie bij Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) voor openbaar apothekers

Leefstijlpunten: Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten op voor het Leefstijlvignet​. Deze 2 punten zijn voor de categorie extra.